Blackstas ölbryggeri drivs på känsla

Omgärdat av skog och åkrar ligger det röda huset vars källare inhyser Blacksta brygghus. Här puttrar gyllenbrun dryck i stora behållare och doften av malt fyller rummet.

"Vi älskar öl! Och mat, att äta mat och laga mat. Det känns som att det går hand i hand", säger Josefin Lagerhorn som tillsammans med Olle Harlin driver det småskaliga bryggeriet.

"Vi älskar öl! Och mat, att äta mat och laga mat. Det känns som att det går hand i hand", säger Josefin Lagerhorn som tillsammans med Olle Harlin driver det småskaliga bryggeriet.

Foto: Matilda Lantz

Flen2020-08-21 21:10

Det började med en framtidsdröm om att jobba med mat och dryck i ett helhetskoncept och med idén om att öl kan vara vägen dit. Till stor del styrd av magkänsla har lustprojektet Blacksta Brygghus vuxit fram och snart ur sina lokaler.

– Vår dröm är att öppna den här mysiga sommarkrogen och bed and breakfast ... och vi tänkte att det kunde vara bra att börja med öl. Vi älskar öl, säger Josefin Lagerhorn som driver företaget tillsammans med sambon Olle Harlin.

Sagt och gjort, först ut i sviten kom en session ipa och sedan ännu en, men med smak av rabarber. Därefter blev Olle Harlin känslig mot gluten och de fick anledning att ta fram ännu en sort.

– Det kändes kul att göra en glutenfri öl som är lite fin hantverksmässigt, det har vi inte sett så mycket, säger Josefin Lagerhorn.

I sommar lanserades det senaste tillskottet, den ekologiska pilsnern. Kanske är det dags att experimentera med fläder nästa år?

– Vi tänker inte så mycket, vi går mest på känsla, säger hon.

Hon är uppvuxen i Stockholm och han i Katrineholm. De köpte huset för sju år sedan efter att ha börjat välja familjens lantställe i Katrineholm före lägenheten i huvudstaden allt oftare. Då hade Josefin redan köpt ett testbryggeri. De hade ögonen på en annan fastighet men hamnade här, inte långt ifrån Blaxta vingård.

– Vi har liksom lilla Systembolaget här, säger hon skämtsamt.

– Jag tror att alla små producenter gynnar varandra.

De mörka flaskorna med karaktäristisk patentkork finns numer att hitta på butikshyllor i Flen, Katrineholm och Nyköping. Dessutom går de att köpa via beställningssortiment.

– Vi klarar inte alltid av att leverera den mängd som efterfrågas varje vecka.

Den rosenbruna frukt-ipan får sitt utseende från grannparet Bosse och Karin Flodins odling av knallröda rabarber. Den var deras första öl att bryggas på malt från Warbro kvarn, men nu har de helt övergått till familjeföretaget från Sköldinge.

I källaren som har byggts om till bryggeri med tillhörande kylrum är det trångt och Josefin konstaterar att de snart inte får plats. Men om de flyttar verksamheten så vill de göra det till en plats där de kan förverkliga flera av sina drömmar om en mat- och dryckesdestination. De letar inte aktivt, men håller ögonen öppna.

– Jag tänker att det kommer att dyka upp något. Säkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!