Renall sköter slamtömningen å Sörmland Vattens vägnar men i flera fall har väderleken ställt till det. Sissi Jonsson utanför Flen är inte nöjd med de förklaringar hon fått till varför hon mottagit en faktura på 550 kronor för ett försök att tömma brunnen.
– De kom efter elva dagar trots att det egentligen ska vara max åtta dagars väntan. Den 12 januari har de konstaterat att de inte kan ta sig hela vägen fram för att det är för halt, säger hon som var hemma med vård av sjukt barn den aktuella dagen.
– Det fanns inga spår efter någon lastbil men de påstår att de backat in 200 meter och inte kunnat ta sig därifrån. Men ingen har varit där den 12 januari och jag skulle vilja veta exakt var de vände. Om man är hemma hos någon och inte kan utföra ett arbete kan jag tycka att man knackar på dörren och framför detta, säger Sissi Jonsson.
I mejlkonversationer med både Renall och Sörmland Vatten har hon försökt få rättsida på problemet och motsätter sig att betala fakturan.
– Renall säger att det är Sörmland Vatten som har förarens rutt och de säger att de inte får läsa förarens gps. Men de kan inte bevisa att man har varit där, säger Sissi Jonsson.
En tänkbar anledning till att föraren inte kom fram är att GPS-systemet föreslog två olika vägar och att föraren valde den som inte var farbar. Men det kan inte Renall svara på eftersom de inte har full tillgång till GPS-systemet utan hänvisar till Sörmland Vatten.
– Detta är en tjänst med specifika krav vi har upphandlat och i många av dessa fall handlar det om arbetsmiljö där chauffören gör en bedömning. Märker kunden att vägen inte är farbar och meddelar oss stoppar vi tömningen och det blir ingen bomfaktura, säger Helen Sylvefjord, affärsområdeschef kundservice och kommunikation på Sörmland Vatten som inte vill kommentera specifika fall.
Kan man bevisa att föraren varit på plats utan GPS-tillgång?
– Vi från kontoret ser inte koordinaterna och kan inte kontrollera att bilen är på plats. Däremot när bilen har tömt kan vi se att de kvitterat ordern, säger Helen Sylvefjord.