Brandskydd på förvaret får toppbetyg

En granskning av brandskyddsprotokollet på Migrationsverkets förvar i Flen visar att det inte uppdaterats på åtta år. I stället jobbar de säkerhetsansvariga på ett annat sätt.

Flen2016-04-20 15:00

Förvaret i Flen är tillfälligt hem till ungefär 50 personer i väntan på utvisning. När Sveriges Radio Sörmland under tisdagen publicerade en granskning av brandskyddet framkom att tillsynsprotokollet inte uppdaterats sedan 2008.

Men säkerhetsansvarige Per Bäckström menar att fokus på ett standardiserat protokoll inte ger rätt bild av hur de arbetar med brandsäkerheten.

– Vi har en nära och fortlöpande kontakt med räddningstjänsten i Flen, de var här i förra veckan och kontrollerade vårt brandlarm och har varit här flera gånger tidigare under våren, säger han och visar kontrolljournalen där besöken är noterade.

I boken finns också den senaste brandincidenten nertecknad, en brand i ett duschrum som utlöste brandlarmet tidigare i år.

– Personalen var snabbt på plats och släckte omedelbart. De är kunniga i det här, vi har en checklista för allt och det fungerade klockrent, säger Per Bäckström.

Han berättar också att förvarets personal går ronder varje dag och att det inför varje nytt arbetspass utses en ny utrymningsledare.

Förutom kontakten med den lokala räddningstjänsten görs även ett brandskyddssystemsprov av ett externt säkerhetsföretag varje kvartal.

Det senaste provtillfället var den 18 februari och gav grönt ljus på samtliga punkter, däribland larmdetektorer och kontakten med larmcentralen.

Är du trygg i att ni vidtagit de nödvändiga åtgärderna gällande brandskyddet?

– Ja det är jag, jag är inte på något sätt orolig. Vi ligger i framkant när det gäller brandskyddet. Sedan kan man aldrig garantera att det inte börjar brinna, säger Per Bäckström.

Kommunens brandchef Kjell-Åke Källström ger Migrationsverket beröm för förebyggande insatser.

– Det ser riktigt bra ut. Migrationsverket i Flen är en av de mest seriösa aktörer jag träffat på. De tillfällen vi haft larm fungerar larmkedjan och personalen gör precis vad de ska göra. Vi utbildar dem i systematiskt brandskyddsarbete varje år och två av våra deltidsbrandmän jobbar redan där, säger han och betonar vikten av ett extra noggrant brandskydd då förvaret är en låst enhet.

Kjell-Åke Källström förklarar att en ny lagstiftning som började gälla 2004 syftar till att verksamheter som har bristfälligt brandskydd ska inspekteras oftare.

– På Migrationsverket har de ett jättebra skydd, det finns andra som har betydligt värre och det är dem vi fokuserar på. Förut fanns det fasta tidsfrister men nu ska inspektion ske på förekommen anledning när man så behöver. Migrationsverket i Flen behöver verkligen inga tillsyner på det sättet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om