Den senaste tiden har tidningen skrivit en hel del om varg. Om attacker med dödlig utgång på får, alpackor och hästar. Om kattägare som efterlyser sina fyrbenta vänner i sociala medier. Om familjer som tvingas begrava sina halvt uppätna husdjur.
Carita Johansson är etolog, med ett särskilt intresse för vilda djur. Hon tycker att man borde rapportera nyheter om varg på ett lite mer nyanserat sätt.
– Vargen som sköts under skyddsjakten var en alfatik i Ösjöreviret. Hon försörjde ensam fyra valpar efter att efter att hennes partner försvunnit i juni. Det förekommer mycket illegal jakt och det är inte otroligt att det rört sig om det, säger hon.
Hon berättar vidare att alla som vet något om varg vet att de söker sig till lätta byten när en familj splittras och att det var därför varghonan tog tamdjur, vilket sen ledde till skyddsjakt.
– Om det stämmer att det finns valpar i reviret så överlever dom inte på egen hand, utan svälter ihjäl, det är i så fall djurplågeri.
Enligt vilthandläggare Markus Södling på Länsstyrelsen har myndigheten inte någon kännedom om att det skulle ha förekommit illegal jakt i det nämnda Ösjöreviret.
Däremot vet man efter inventering att det föddes nya valpar i reviret under 2023.
– Även om valparna är årsgamla så finns det nu en överhängande risk att de nu tar lätta byten när de är helt på egen hand, säger Carita Johansson.
Du säger att hanen troligen dödats i illegal jakt, men det är ingenting Länsstyrelsen känner igen?
– Det finns ett uttryck, skjut, gräv och tig. Vi har en förhållandevis stor illegal jakt i Sverige. Och i det här fallet ledde det kanske till att tamdjur dödandes och att en helg vargfamilj delvis utplånades och splittrades.
Lördagen den 9 november, en dag efter det att den pågående skyddsjakten inletts, hittade ett jaktlag i Ärla utanför Eskilstuna en död varg som senare visade sig vara skjuten. Där pågår just nu en förundersökning om grovt jaktbrott.
Att bena i exakt hur stor den illegala jakten faktiskt är, är svårt. Men i en rapport från 2020 om tjuvjakt på varg som gjordes av en forskargrupp vid Sveriges lantbruksuniversitet, konstaterades att 24 procent av vargarna försvann under 2017.
Forskarna använde data från 444 stycken vargar som identifierats under inventeringar med hjälp av DNA, och 189 av dem hade bara försvunnit spårlöst. Slutsatsen gruppen drog då var att man trodde att den största delen av de som försvann berodde på illegal jakt.
Vargen är ju en väldigt känslig fråga som rör upp mycket känslor, varför tror du att det är så?
– Det går ju långt tillbaka i historien. Du som jag läste väl "Rödluvan och vargen" när du var liten? Det finns mycket obefogad rädsla därute som beror på okunskap.
Folk får ju sina djur dödade av varg, kan du inte förstå dom?
– Det är en komplex fråga. Det är vansinnigt tragiskt när tamdjur dör för att människorna inte följt lagen och skyddat dem, särskilt om man känner till att man bor i ett vargrevir.
Johansson berättar vidare att man kan få pengar för att sätta upp rovdjurssäkert stängsel, och att man till och med kan få hjälp med att sätta upp det.
Varför är det här en sådan viktig fråga för dig?
– För att vargen är så otroligt viktig för vårat ekosystem. Vi kan inte fortsätta döda alla andra arter. Många andra länder har ju förstått detta. Och det här är ingenting jag tycker, det finns vetenskap och forskning på det. Vi människor kan anpassa oss, det kan inte vargen.