Coronautbrott tvingade Förvaret i Flen att stänga

En karantänsavdelning inrättades och förvaret gick upp i stabsläge när sju intagna konstaterades covidsmittade. Men på Migrationsverket har viruset inte tagit sig in.

Förvaret i Flen gick upp i stabsläge på grund av corona, men på Migrationsverket har smittan hållit sig undan. Bilderna i montaget är tagna vid andra tillfällen.

Förvaret i Flen gick upp i stabsläge på grund av corona, men på Migrationsverket har smittan hållit sig undan. Bilderna i montaget är tagna vid andra tillfällen.

Foto: Magnus Ornhammar/Susanne Lindholm / TT

Flen2020-11-19 10:43

I fredags gick förvaret i Flen ner från stabsläge efter att i drygt två veckor haft intagningsstopp och besöksförbud. Det sedan det första fallet av covid-19 konstaterades på förvaret den 26 oktober.

"Den personen sattes direkt i karantän och samtliga förvarstagna på samma avdelning testades. Av de övriga som testades visade sig ytterligare sex förvarstagna ha covid-19", skriver Owe Hammarling, sektionschef på förvaret i Flen, i ett mejl till tidningen.

Avdelningen som den smittades person fanns på omvandlades omgående till en karantänsavdelning och förvaret tog kontakt med smittskyddsläkare på Region Sörmland. De intagna som testades negativt flyttades till en av de andra avdelningarna.

"Ingen av de drabbade hade vid något tillfälle några allvarliga symptom och hade löpande kontakt med regionens sjuksköterskor som finns tillgängliga på förvaret nästan dagligen förutom under helger"

undefined
Migrationsverkets förvar i Flen har nyligen varit uppe i stabsläge med tillhörande intagningsstopp och besöksförbud. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

I samband med utbrottet gick förvaret upp i stabsläge. Det innebar bland annat att ett intagsstopp infördes på förvarssektionen och alla besök utifrån till de intagna på förvaret stoppades också. Man förändrade även arbetet på förvaret på flera sätt.

"Bland annat så införde vi ett annat schema med färre skiftlag som jobbade inne på den drabbade avdelningen för att minska antalet medarbetare som kunde utsättas för smittan, det schemat gäller under november månad för att sen återgå till det normala schemat".

Åtgärder vidtogs för att undvika att personal inte samlades i stora grupper och dagliga möten genomfördes för att hantera situationen och tackla den oro som fanns bland både intagna och personal.

"Vi har under hela den här tiden haft tillgång till adekvat skyddsutrustning och bland annat fått utrustning via MSB och Socialstyrelsen".

I dag finns det inga bekräftade covidfall på förvaret i Flen.

"Från och med i fredags så är verksamheten tillbaks i normal drift igen", skriver Owe Hammarling.

undefined
"Jag skulle vilja ge all vår personal en eloge för att ha hanterat det här på ett fördömligt sätt", säger Håkan Ljungberg på Migrationsverket. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

På Migrationsverkets mottagningsverksamhet för asylsökande har man dock klarat sig undan viruset. Enhetchef Håkan Ljungberg säger att det är ovanligt och att många av landets övriga anläggningar har fått in smittan i sina verksamheter.

– Peppar peppar, så har vi inte haft någonting på våra boenden, inte bland personalen heller, säger Ljungberg.

Just nu har de 60 placerade sökande, vilket är lågt för verksamheten. Det beror dels på pandemin och dels på en pågående ombyggnation. För familjer finns tvårumslägenheter på stan men många bor på anläggningen där bland annat receptionen och matsalen har fått anpassade pandemirutiner.

– Vi har uppmanat de sökande att göra så mycket de kan via telefon och digitala kanaler, vi har begränsat antalet sökande i receptionen där det max får vistas fem personer nu, säger Ljungberg.

I utredningsrummen har man stärkt upp med plexiglas och handsprit och i matsalen har man ökat avstånden mellan sittplatserna. Boendepersonalen som ska inkvartera nya asylsökande uppmanas bära munskydd när de åker bil tillsammans. Dessutom har man sett över vilka samtal som måste hållas på plats för att det ska bli rättsligt korrekt, övriga hålls digitalt.

Skulle viruset ta sig in på boendet finns en reservplan. Då står en enhet på Migrationsverket och tio tomma lägenheter redo för att ta emot evakuerade som behöver isoleras.

– Men skulle vi få hela området smittat är det svårhanterat.

Migrationsverket i Flen

På förvaret i Flen vistas upp till 44 personer i det stängda boendet. Det finns för personer som inte har tillstånd att vistas i landet och ska avvisas eller utvisas. Det kan också användas när någons rätt att vistas i landet utreds eller om personens identitet är oklar. 

Via Migrationsverket bor asylsökande antingen i eget boende eller i anläggningsboende. Just nu har de omkring 60 inskrivna, vilket är relativt lågt och beror på pandemin och en pågående renovering.

Källa: Migrationsverket

Karta: Migrationsverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!