Gräset får växa – för insekternas skull

Antalet bin minskar. Nu vidtar kommunen åtgärden genom ett bidrag från Naturvårdsverket. "Vi måste hitta på något för att värna naturen", säger Fredrik Arnoldsson.

Antalet bin minskar. Nu vidtar kommunen åtgärden genom ett bidrag från Naturvårdsverket.

Antalet bin minskar. Nu vidtar kommunen åtgärden genom ett bidrag från Naturvårdsverket.

Foto: Johan Nilsson/TT

Flen2021-07-09 15:49

Gräs i dikeskanter och ängar får växa fram tills det att sommaren är över, och i vissa fall en bra bit in i september. Tidigare klippte kommunerna grönytor flera gånger om året, nu får istället blommor växa och sprida sig. Förklaringen: Kommunen vill stärka insektspopulationen. Speciellt den minskade bi-populationen.

undefined
Pengarna från Naturvårdsverket går till att löpa fröer som ska sås på kommunens ängsområden.

– Vi får mest ros, men vi får också ris för att vi inte klipper ytorna, säger Fredrik Arnoldsson på tekniska i Flen.

Bina har minskat under en längre tid. Det är inte bra, varken för naturen eller matproduktionen, konstaterar han. För att få bukt med problemet har kommunen fått bidrag från Naturvårdsverket. Det är inget stort bidrag. Pengarna går till att köpa fröer som ska sås på ängsområden i kommunen.

– Det ska bli slåtterängar för att stärka populationen. Vi håller på att bli av med alla våra bin. Det finns inte någon anledning till att klippa vägkanterna när det finns blommor, bara för att man har gjort det förr.

Vid sidan om bidraget, arbetar kommunen med att ställa om från säsongsväxter till perenna blommor i planteringarna. 

– Vi måste hitta på något för att värna naturen. Det bästa är att plöja upp ytorna och så in nya frön, då blir det blommor som står sig från vår till sen höst istället för att köpa säsongsblommor. Vi håller mer och mer på med att köpa in perenna blommor, men det kommer att ta ett tag innan det blir fint, som det var förr. Det är ekonomiskt men framförallt miljövänligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!