De låter sig influeras av 90-talets eurodisco

Elektronisk popmusik, och en förkärlek till eurodisco, förenar vännerna Jonathan Andersson och Gustav Andersson. Tillsammans är de The Soundstorm.

Flen2016-11-28 10:47

Gustav och Jonathan delar efternamn, Andersson, men de är vare sig bröder eller släkt med varandra. Däremot är båda från Flen och gamla klasskompisar, först i musikklass på högstadiet på Stenhammarskolan och sedan i musik/estetklass på Prins Wilhelmgymnasiet.

Gemensamt har de också att de är återinflyttade till sin barndomsstad. Gustav kom tillbaka redan 2011 efter att ha studerat i Malmö och Jonathan har nyligen flyttat hem efter att ha bott i Södertälje. Nu kommer han att pendla dit i stället.

De är överens om att Flen är bra.

– Jag känner ju nästan vartenda hörn av stan. Det betyder också något, säger Jonathan.

Det var också i Flen de började sitt gemensamma utforskande av musiken. Vännerna har lyssnat på olika typer av musik, men haft en genre gemensamt: 90-talets eurodisco.

– Det var nog där det klickade. Vi dras åt det hållet när vi gör musik också, säger Gustav.

När Gustav flyttade hem blev det en återförening för kompisarna som hörts men inte setts på flera år. De hade kul ihop, och musiken kom in i bilden igen. Sedan 2012 har deras musikaliska resa landat i The Soundstorm.

The Soundstorm gör elektronisk popmusik, https://www.youtube.com/watch?v=sHostwNvPaE och hittills finns ett tiotal låtar utgivna på Youtube, Spotify och bandets hemsida.

– Varje låt har ett koncept, och ett musikaliskt tema som kan vara allt från metal growl till pojkband eller sagolandskap, säger Gustav.

– Men ofta letar sig influenser från eurodiscon in, säger Jonathan.

Vad är det som lockar med eurodisco?

– Det är trallvänligt, och så gillar jag drivet i musiken. Det är enkelt och bara rakt på utan krusiduller. Melodierna är sköna, säger Jonathan.

– Det är svårt att förneka att det ligger mycket nostalgi i eurodiscon för oss också, säger Gustav.

Gustav och Jonathan gör allt själva. Jonathan är vokalist, fotar, designar ep-omslag och snickrar hemsida. Gustav spelar klaviatur och programmerar de flesta av syntarna.

De har hittat rutiner för sitt skapande. De försöker ses var tredje helg men mejlkontakten är intensiv däremellan. De spånar idéer på varsitt håll, och skickar komp- och textförslag till varandra.

När det är dags att spela in är de i Gustavs lägenhet. Allt de behöver är ett piano, en dator och en mikrofon. Sovrummet förvandlas till inspelningsstudio och ett sångbås byggs av madrasser. Vardagsrummet fungerar som kontrollrum. En låt tar fyra, fem månader att göra.

– Låten vi jobbar med nu är inspirerad av Laleh, vi har väl komp och en idé till refräng klart. När den blir klar har vi en ny ep klar att lägga ut på Spotify, säger Jonathan.

De konstaterar att det blir mer och mer sångstämmor för varje låt de gör. Och att det blir bättre och bättre. Vilket gör att det blir roligare och roligare.

Jonathan och Gustav ser musiken som en hobby.

– Vi får se vad som händer i framtiden, det vore det kul att spela live någon gång, säger Gustav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!