Vill slå hål på myter och fördomar kring ramadan

Det var fullt på fotbollsplanen i Flen när den muslimska fastemånaden ramadan avslutades den 21 april. Familjer boende i kommunen hade samlat sin släkt och sina vänner från hela landet för att tillsammans be och fira att ramadan var slut.

Dahir Ismail, Abdi Yusuf och Abdi Osman utanför moskén.

Dahir Ismail, Abdi Yusuf och Abdi Osman utanför moskén.

Foto: Emmelie Andersson

Flen2023-04-30 20:58

Tidningen fick under samma eftermiddag möta tre män i Flens moské som ville slå hål på myter och fördomar som finns kring ramadan.  

De berättade samstämmigt att det är en glad dag – en dag att fira. Den kallas Id al-fitr och är den stora avslutningen på fastemånaden ramadan som i år varade i 29 dagar. Hur lång ramadan är styrs av den islamska kalendern som anpassar sig efter månen. 

undefined
Dahir Ismail, Abdi Yusuf och Abdi Osman utanför moskén.

– Idag ska vi vara glada! Vi äter gott och barnen får göra något extra roligt. Kanske får de nya kläder eller någon annan present. De ska känna på skillnaden från igår och idag. Alla ska känna att det är fest, något extra. Vi tänker inte på några bekymmer, bara positiva tankar, berättade Abdi Osman. 

Har det varit jobbigt att ta sig igenom fastemånaden? 

– Nej, det är inte särskilt jobbigt, konstaterade Abdi Yusuf. 

För dem är det väldigt viktigt att vi förstår att samma regler inte gäller alla under ramadan. 

undefined
Det är viktigt att göra något extra kring måltden som äts under id al-fir. Alla ska känna glädje.

– Barn får äta som vanligt. Det är inte obligatoriskt för dem under 18 år. Många vill prova att fasta och är stolta att de klarat tre timmar. Men de får leva på som vanligt helt utan krav. Samma sak gäller gravida eller ammande kvinnor, eller kvinnor som menstruerar. De kan skjuta upp fastan och göra det vid ett senare tillfälle. Många tror att alla måste, men så är det inte. Äldre och sjuka människor som inte klarar av att vara utan mat behöver inte heller. 

De berättar att det är en tid för de som har säkrat sin mat på bordet att ge till dem som inte har samma möjlighet. Det gör de genom något som kallas Zakat al-fitr. 

– Det är ingen gåva, gåvor får man också ge men det här är ett måste.  Antalet medlemmar i ens familj avgör summan man betalar, sade Abdi Osman. 

– Man måste betala innan vi gör salat, (ber bönen) för att pengarna ska nå den fattige så han kan vara glad under salat och inte tänka på att han inte har mat till sin familj, förklarade Abdi Yusuf. 

undefined
Flens moské på Floragatan.

Äter ni något speciellt när ni får börja äta?

– Man ska äta bra mat, och man kan göra lite mer än vanligt, så alla känner att det är speciellt. Man måste känna glädje, berättade Abdi Osman. 

– Barnen som går i skolan är ofta lediga i dag, men oavsett om de går i skolan eller inte ska de äta tillsammans med sina kompisar och känna gemenskap, sade Dahir Ismail.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om