Den omdiskuterade skarven etablerad i Båven

Ungefär 6 000 gösyngel skulle planteras ut i Båven. I rädsla över att gösen skulle slukas av skarv ansökte en privatperson om skyddsjakt.

Att skarven söker sig till insjöar är enligt Viktor Tylstedt, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland, inget ovanligt.

Att skarven söker sig till insjöar är enligt Viktor Tylstedt, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland, inget ovanligt.

Foto: Jens Alvin

Flen2021-01-28 15:55

Skarven äter stora mängder fisk varje dag. I ansökan om skyddsjakt framgår att skarven gärna fiskar i området och kan skada utsättningen av yngel. Villkoren för jakten var att den max fick bedrivas i 21 dagar. Sju dagar innan utsättning och 14 dagar efter. Någon jakt blev det dock aldrig.

– De flesta kolonierna och huvuddelen av beståndet av storskarv i länet finns längs Östersjökusten, i Mälaren, samt i ett par större insjöar, säger Viktor Tylstedt, vilthandläggare på länsstyrelsen Södermanland.

Skarven är fredad, därför behöver man ansöka om skyddsjakt innan jakt bedrivs.

– Under 2020 kom det in runt 14 ansökningar om skyddsjakt på skarv. Nio av dem beviljades, fyra avslogs och den sista återkallades.

Det blev däremot inte någon jakt på skarv i Båven, hur det ser ut i framtiden är också oklart.

– Enligt sökande hade han lämnat in en rapport om att gösutplanteringen uteblivit och att skyddsjakt därför inte skett. Handlingen hade dock inte diarieförts i ärendet av okänd anledning.

En mätning, som gjordes 2012, uppskattades det finnas ungefär 2 320 par skarvar i Södermanland. Sedan dess har antalet troligtvis ökat.

Hur kommer det sig att skarven är fredad, det verkar finnas många?

– Som utgångspunkt är alla vilda fåglar och däggdjur fredade om det inte är beslutat om en allmän jakttid för arten. Skarv omfattas av fågeldirektivet. Den har inte upptagits i listan för jaktbara arter och allmän jakt på skarv är därför inte tillåten, säger Tylstedt.

Karta: Båven
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!