Denise Karlsson tar över som säkerhetssamordnare

Flens kommuns nya säkerhets- och beredskapsamordnare har länge velat jobba med den typen av trygghetsfrågor – inom det civila. Därför beskriver Denise Karlsson sitt nya uppdrag som ett drömjobb.

"Jag har vetat vilken väg jag vill gå, nu mynnade det på kort tid ut i det här – i min hemkommun", säger Denise Karlsson om nya drömjobbet som säkerhets- och beredskapssamordnare i Flen.

"Jag har vetat vilken väg jag vill gå, nu mynnade det på kort tid ut i det här – i min hemkommun", säger Denise Karlsson om nya drömjobbet som säkerhets- och beredskapssamordnare i Flen.

Foto: Flens kommun, arkivbild

Flen2022-02-12 15:03

Denise Karlsson har länge varit intresserad av frågor som rör säkerhet och beredskap. När hon började studera försökte hon hitta en civil roll inom området, som inte skulle mynna ut i ett arbete inom Försvarsmakten. Hon lockas framför allt av det förebyggande arbetet.

– Om man förbereder sig, alltså tittar och tänker på saker i god tid, så kan man undvika att stöta på större patrull än nödvändigt. Om man lyfter frågor tidigt kan man slippa de konsekvenser som annars skulle kunna bli.

Är du en prepper?

– Nej, det skulle jag inte säga. Absolut att jag tänker i de banorna, men jag är inte riktigt i prepperstadiet än.

Så inget ordnat förråd med vattendunkar och konserver?

– Nej, jag borde ha mer än vad jag har!

undefined
Denise Karlsson rekommenderar att alla som känner sig oförberedd på exempelvis ett längre strömavbrott att läsa in sig på MSB:s folder som gavs ut 2018 och bland annat finns att ladda ner på deras sajt.

Efter en utbildning inom statsvetenskap har hon nischat in sig på just säkerhetsfrågan genom olika projekt. Dessutom har hon gjort praktik på kommunen och när hennes föregångare Anton Cortinovis var föräldraledig fick hon chans att testa uppdraget tillfälligt.

– Jag har varit och nosat på den här tjänsten tidigare och att den nu blev ledig var väldigt lägligt för mig, säger hon.

Hon är uppvuxen i Malmköping och bosatt i Dunker. Därifrån når man flera stora städer och arbetsgivare på ungefär en timmes avstånd, ett scenario hon var inställd på. Med den nya tjänsten i Flen upplever hon att hon sparar in dyrbara pendlingsminuter. 

– Dessutom tror jag att lokalkännedomen är jätteviktig i sammanhanget, säger Karlsson och utvecklar:

– Vi har vårt områdesansvar och i en kris har vi ansvar även för privata aktörer som verkar inom kommunen, speciellt för de som är samhällsviktiga. Där han man mycket gratis när man är uppvuxen här och redan vet vilka privata aktörer som finns. Då blir det lättare att tidigt se vad som saknas, även om man så klart inte kan veta allt.

undefined
Anton Cortinovis, lämnar rollen som beredskapssamordnare på Flens kommun.

Anton Cortinovis har haft samordnarrollen sedan hösten 2019 och beskriver tiden som både rolig och lärorik. Nu återvänder han till Försvaret, där han tidigare var anställd. Nu som plutonchef på militärhögskolan Karlberg i Stockholm.

– Inblicken i hur den civila krisberedskapen funkar och hur man arbetar med totaltförsvarsfrågorna inom en kommun ger mig en bredare bild. Eftersom det är det civila och det militära som tillsammans utgör totalförsvaret, säger han.

När han började sin tjänst på kommunen visste man inget om den pandemi som sedan skulle prägla hans år på kommunen.

– Det hade man ju inte förutsett, men även det har varit spännande och utvecklande att arbeta med.

undefined
Flens kommun har fått en ny säkerhets- och beredskapssamordnare.

Framför allt initialt i pandemin arbetade han med att följa händelseutvecklingen och ansvarade för ett lägesbildsarbete, vilket gav en bra överblick över kommunen som helhet.

– Vi hade regelbundna avstämningar och beroende på hur läget såg ut så införde vi restriktioner utifrån Folkhälsomyndigheten och regionen och följde sedan upp hur det gick.

Med det sagt tar Denise Karlsson över rollen i samband med att restriktionerna hävs och pandemin går in ett nytt stadie. Det innebär att många "bollar sätts i rullning".

Närmast väntar bland annat arbetet med styrelse-planeringen, där man identifierar vilka verksamheter som ska prioriteras om elföretagen skulle bli tvungna att släcka ner delar av eldriften. Dessutom är det dags för risk- och sårbarehetsanalysen som görs var fjärde år.

– Mycket som har blivit vilande ska tas upp igen, men jag hoppas att vi ska hitta en lagom nivå, säger Karlsson.

Hur förberedd är du?

Denise Karlsson, ny säkhets- och beredskapssamordnare i kommunen, uppmanar tidningens läsare att ställa sig frågan: Har du tänkt på hur du klarar dig om det blir strömlöst? Hur ska du laga mat, hålla värmen eller ladda mobilen? Har du en krislåda?

– Det kan man fundera på, säger hon.

Om man inte känner sig förberedd på en sådan situation rekommenderar hon att man läser foldern "Om krisen eller kriget kommer", som MSB gav ut 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!