I ett klassrum på Prins Wilhelmgymnasiet var Europadagen samhällskunskapsläraren Lars Evert Larssons uppenbara ämne för dagen.
"Vad kan ni om EU?" frågade han eleverna vars ljumma reaktion kan ses som ganska symptomatiskt för Europadagens status som en höjdpunkt och något som firas runt om i Europa.
Diskussionen gick vidare och berörde ämnen som integration genom arbetskraft och utbildning, jämlikhet och rättvisa samt konflikthantering, demokrati, fred och den gemensamma valutan euro.
– Demokratin i Europa kan väl diskuteras, det finns många problem att jobba med, sa Lars Evert Larsson och om han hade hörts upp till torget utanför ICA hade säkert aktivisterna i Tillsammans i Flen hållit med honom.
Här hade de och Transportarbetareförbundet anordnat ett torgmöte för att belysa vad de känner är några av de största felen med den europeiska unionen.
Under parollen "För ett EU som beter sig som folk" var budskapet från inledningstalande Elise Abrahamsson tydligt.
– Vi tycker inte att det är en dag att fira innan man värnar om alla och behandlar alla människor lika.
Elise Abrahamsson vill se att EU skärper sig på främst tre punkter.
– Flyktingavtalet med Turkiet som hindrar folk från att komma hit måste rivas, det ska vara sanktioner mot länder som diskriminerar den egna befolkning och ett stopp för lönedumpning.
Den sista punkten adresserades ytterligare av Markku Ollila från Transportarbetareförbundet i Västerås. Han var på plats och talade om Fair Transport Europe, ett medborgarinitiativ för att få till stånd bättre villkor för transportarbetarna såväl i Sverige och som i hela Europa.
– Vi ska samla in en miljon namnunderskrifter i Europa och 15 000 i Sverige. Där fattas vi bara ett fåtal och vi siktar på 75 000. Men i många andra länder ser de inte på frågan som vi gör, jag tror att Grekland han 13 namnunderskrifter och Frankrike några hundra, säger han.
Fair Transport Europe handlar om att minska en orättvis behandling av arbetstagarna i branschen och för att alla ska få samma villkor på den öppna marknaden.
– Jag är inte emot konkurrens, tvärtom, men EU är svagt när det gäller kontroller av lagar och regler. Då blir det kryphål i lagstiftningen det är väldigt osunda arbetsförhållanden. De utländska chaufförerna som du ser åker på våra vägar utnyttjas, säger Markku Ollila och ger ett exempel från sin hemort.
– När Västerås stad skulle upphandla flyttjänster inom kommunen vann ett företag som heter Rexab framför ett från Heby som hade avtalet tidigare. Enligt Rexab kostar det 10 kronor i timmen att anlita dem, då ingår chaufför, lastbil, viss lastning och lossning. Och det köpte Västerås Stad. Sedan går nu Rexab till Arbetsförmedlingen och söker efter långtidsarbetslösa som kan jobba ett år när Arbetsförmedlingen betalar deras lönebidrag innan de letar nya chaufförer så att Rexab själva slipper betala.
Schumandeklarationen lades fram av den franske utrikesministern Robert Schuman den 9 maj 1950 i vad som anses vara startskottet för vad vi i dag känner som EU.