Det här är kyrkovalet och därför ska du rösta

Den 19 september är det val i Svenska kyrkan, men redan nu kan du förtidsrösta. Vi reder ut hur kyrkovalet går till och vad din röst faktiskt innebär. "Det här är ditt sätt att påverka vilken typ av kyrka du vill ha", säger Erika Nyman, kyrkoherde i Dunker-Lilla malma församling.

Erika Nyman är kyrkoherde i Dunker Lilla-malma församling och hon hoppas intresset för att rösta i kyrkovalet fortsätter stiga efter förra årets succé.

Erika Nyman är kyrkoherde i Dunker Lilla-malma församling och hon hoppas intresset för att rösta i kyrkovalet fortsätter stiga efter förra årets succé.

Foto: Sofia Capelle Kammeborn/Johan Nilsson, TT

Flen2021-09-13 16:10

Förra valet blev en succé med det högsta procentuella valdeltagandet på över 80 år och flest antal röstande någonsin. Nu hoppas Svenska kyrkan på liknande utfall i årets val.

– Det var väldigt positivt och roligt (förra valets deltagande) och vi hoppas att det håller i sig och kanske till och med ökar, säger Erika Nyman.

Som kyrkoherde innebär valet mycket administration och ansvar över att församlingens personal besitter den kompetens som krävs för att genomföra valet. Det innebär också en spänd förväntan på vad valresultatet får för inverkan på församlingens arbete.

– Hur mycket förändringar det blir beror på resultatet, men det påverkar hela församlingen, säger Nyman.

undefined
Erika Nyman är kyrkoherde i Dunker Lilla-malma församling och hon hoppas intresset för att rösta i kyrkovalet fortsätter stiga efter förra årets succé.

På frågan varför det är viktigt att rösta i kyrkovalet trycker Erika Nyman på det faktum att Svenska kyrkan är en demokratisk folkkyrka och att det är av stor vikt att värna de demokratiska principerna.

– Vi har så himla många medlemmar och det här är deras sätt att påverka vilka företrädare de ska ha i församlingen och stiftet. Det är klart att man kan höra av sig till oss och säga vad man tycker när man vill, men det här är sättet att påverka i det stora.

Att många som är medlemmar i Svenska kyrkan inte är så aktiva i kyrkan ser inte Erika Nyman som ett problem.

– Det är olika hur mycket tid man lägger och hur mycket man engagerar sig i kyrkan. Men att komma och rösta är också ett fint sätt att engagera sig, säger hon. 

I Flens kommun finns det fyra församlingar och de som är medlemmar i Svenska kyrkan får man utskickat till sig vilken församling, vilket valdistrikt och vilket stift man tillhör. I Flens kommun finns församlingarna Flen Helgesta-Hyltinge, Dunker-Lilla malma, Mellösa och Bettna.

undefined
Din röst i kyrkovalet kan bland annat vara med och styra hur verksamheten i kyrkorna ska se ut. Här en bild på Mellösa kyrka.

Tre val ska göras:

Kyrkomötet: Det högsta beslutande organet i Svenska kyrkan, motsvarande riksdagen inom politiken. Där tas de mest övergripande besluten som berör Svenska kyrkans regelverk, kyrkoordningen. 

Stiftfullmäktige: Motsvarande landstingsvalet inom politiken. Stiften har bland annat som uppgift att stötta församlingarna i stiftet när det kommer till teologiska frågor och ge bidrag till att renovera och förvalta kyrkorna.

Kyrkofullmäktige: Det mest lokala valet som motsvarar kommunfullmäktige. Där väljer man de representanter som ska styra arbetet i församlingen. Bland annat firandet av gudstjänster och undervisning.

undefined
Förtidsröstningen i kyrkovalet är redan i full gång och pågår fram till valdagen den 19 september.

I två av församlingarna i kommunen, Dunker Lilla-malma och Bettna, utgörs kyrkofullmäktige av samlingslistor med 22 respektive 25 namn. Där handlar det om att välja vilka 15 av dessa som ska få plats i respektive fullmäktige.

I Flen Helgesta-Hyltinge och Mellösa församlingar ställer flera partier upp med kandidater. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vår kyrka i Flen är de tre partier som ställer upp i Flen Helgesta-Hyltinge. S och SD finns även representerade i Mellösa samt Centerpartiet och Kyrkans väl i Mellösa församling.

Socialdemokraterna fick flest röster i Flen Helgesta-Hyltinge och Mellösa i det senaste kyrkovalet med drygt 42 respektive strax över 40 procent av rösterna.

I kyrkovalet får man rösta om man är medlem i Svenska kyrkan, kyrkobokförd i en församling i Sverige och har fyllt 16 år.

Här kan du lägga din röst

Flen, Helgesta-Hyltinge församling: Församlingshem, Orrestagatan 8 i Flen.

Dunker Lilla-malma församling: Kyrkans hus, Tingsgatan 1 i Malmköping. På valdagen även på församlingshemmet.

Bettna församling: Nedre plan på Bettna församlingshem, vid Bettna kyrka.

Mellösa församling: Sockenstugan, Harpsundsvägen 15, Mellösa och Kyrkans hus, Cellings allé 15, Hälleforsnäs.

För tider då vallokalerna håller öppet ta kontakt med respektive församling.

Källa: Svenska kyrkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!