"Det största problemet i konsumentvägledningen"

Problemen med oseriösa och påtvingande telefonförsäljare fortsätter att gäcka konsumenterna. Äldre personer och funktionshindrade är de målgrupper som upplever störst besvär.

transport (1).jpg

transport (1).jpg

Foto:

Flen2015-07-28 08:00

Post- och telestyrelsen, PTS, sammanställer varje kvartal en rapport över klagomålen de handlägger och den senaste utgåvan visar att marknadsföringsproblem toppar listan.

Främst är det personer som klagat på oseriös telefonförsäljning av olika telefonitjänster, alltså att de tackat ja till en försäljare utan att förstå vad det innebär och att de faktiskt blivit kund hos en operatör genom ett muntligt avtal.

För att komma till rätta med problem startade PTS tidigare i år en dialog med de största operatörerna samtidigt som en ny handlingsplan presenterades.

– Vi ser att operatörer som tidigare fått många klagomål på sig har bättrat sig. Vår förhoppning är att det ska minska även på övriga aktörer i och med att handlingsplanen nu trätt i kraft, sa Linn Berggren, jurist på enheten för konsumenträttigheter i samband med att klagomålsrapporten presenterades.

Men än är det en lång väg till lösning och det rikstäckande problemet märks av även i Flen.

Inger Rydén är kommunens konsumentvägledare.

– Från min horisont är marknadsföringen det klart största problemet i konsumentvägledningen. Säkert en fjärdedel av ärendena som kommer in till mig är äldre människor som blir vilseledda, antingen via försäljare i gallerier eller av telefonförsäljning, säger hon.

Både yngre och äldre personer hör av sig till Inger Rydén men hon märker en distinkt skillnad när det kommer till marknadsföring som kan upplevas vara oetisk och tvivelaktig.

– De unga vet vad de vill ha och det är aldrig de som blir blåsta på det här viset. Äldre som inte vågar eller klarar säga nej är ett jätteproblem. Ångerrätten på två veckor löper från att man fått det muntligt avtalat, men många får inte första bekräftelsen förrän efter 14 dagar, säger hon.

I sin roll ger hon juridiskt stöd till konsumenter och jobbar under tystnadsplikt.

– Jag står bakom människor och tillför dem sakkunskapen och vilka rättigheter de kan utnyttja. Ofta kan man gå i strid på flera olika sätt, till exempel genom tingsrätten, allmänna reklamationsnämnden eller kronofogden. I undantagsfall kan jag agera ombud om de av olika anledningar inte klarar det själva, säger Inger Rydén.

Konsumentverket vill skärpa reglerna och kunna kräva skriftliga avtal och det tycker Inger Rydén skulle vara ett steg i rätt riktning. Hon ger oroliga konsumenter och anhöriga rådet att använda spärregistret nix.

– Det gör att man inte får sådana här telefonsamtal. Som släkting till en äldre får man tänka efter och vara lite föregripande och hjälpa till genom att visa vilka nummer den äldre kan svara på, säger hon.

Föreningen NIX-Telefons statistik visar att var tredje privata telefonabonnemang i Sörmland använder sig av tjänsten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om