Det tänds igen i Skoga när ny hyresgäst flyttar in

I snart sextio år har hörnlokalen på Storgatan 10 ekat tomt. Nu fylls lokalen av ett varmt ljus och gästvänlig stämning. – Mitt fokus är att finnas där för kunden, säger företagaren Jon Carnesten.

Flen2016-12-28 15:23

Den nya hyresgästen har drivit både frisörsalong och klädbutik i Flen. När hans anställda valde att starta eget företag tidigare i år valde Jon Carnesten att satsa på nytt i en lokal som han tidigare sneglat på.

– Jag hade ett litet kontor i dörren intill och när jag skulle öppna nytt kände jag att den här lokalen passade utmärkt, säger Jon Carnesten.

Lokalen som nu är nyrenoverad var en tidigare smedja. Huset som heter Skoga byggdes 1902 av plåtslagaren Fredrik Nordmark och på bottenvåningen öppnade en plåtslagarverkstad.

– Det jag har fått berättat för mig är att den smedjan var öppen till ungefär 1945 och när dörrarna stängdes har ingen annan provat sig på att bedriva någon verksamhet här, säger Jon Carnesten.

Nu har nytt golv gjutits och väggar samt tag puttsats. Men den gamla ugnen i tegel och sten står kvar.

Företaget som nu ska bedrivas kommer däremot inte ha någon användnings av den.

– Jag kommer att fortsätta bedriva min frisörverksamhet ungefär två och en halv dag i veckan. Sedan kommer jag att lägga tre och en halv dag på min andra passion som är ledarskap och hur man utvecklar företag, säger han.

Den sistnämnda delen av verksamheten heter Vägen upp och är ett företag som driver individ- och verksamhetsutveckling.

– Det är jag och 15 kollegor som jobbar med företagsledare för att utveckla sin verksamhet. Ända från Malmö i söder till Norrbotten i norr.

Just nu har han startat samarbete med flera lokala företag för att arbeta med utvecklingen av deras företag.

Hur ser du på näringslivet i kommunen?

Det finns många bra företag och potential att starta nya. Det gäller att våga vara annorlunda och verkligen satsa allt. Startar man ett företag och erbjuder exakt samma tjänst eller produkt som redan finns i Eskilstuna, Tuna park eller Katrineholm tror jag inte att det kommer att fungera, säger han och fortsätter:

– Våga investera och lägg dig inte på en säker nivå - att bryta vanor är livsviktigt.

Nu körde du i gång här för två veckor sedan. Men har du något annat på gång?

– Jag tillsammans med näringslivschefen Mikael Larsson håller på att starta ett nätverk för företagare. Det ska gå ut på att använda sig av varandras affärsnätverk för att tillsammans växa sina verksamheter, det tror jag kan bli riktigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om