Dispens banar väg för vatten till Flen

Ett klubbslag av bygg- och miljönämnden i Katrineholm tog på onsdagen Flens invånare ett steg närmare nytt, fräscht dricksvatten.

transport (8).jpg

transport (8).jpg

Foto:

Flen2015-05-08 06:00

Nämnden sa då ja till Sörmland vatten och avfall AB:s ansökan om strandskyddsdispens för åtta fastigheter inom Katrineholms kommun. Dispensen är a och o för att vatten- och avloppsledningar ska kunna dras så som det är tänkt för att Flens kommun ska kunna få sitt dricksvatten från Katrineholm.

I Flen har frågan om den egna vattenförsörjningen varit högst angelägen under en lång tid. Dricksvattnet har fått flera klagomål på såväl smak och lukt som temperatur.

Det tas från Båven, via ett vattenverk i stort behov av upprustning. Problemet är att verket är så åldersdigert, att reservdelarna har gått ur tiden. Tanken på att modernisera det övergavs på hösten 2012. Flens kommunfullmäktige beslutade då att i stället satsa allt på en överföring av Katrineholms vatten till Flen.

Satsningen är beräknad till drygt 60 miljoner, som ska bäras av kollektivet genom höjda VA-avgifter. Lösningen anses dock i längden vara betydligt billigare än att bygga ett splitter nytt vattenverk i kommunen.

En konsultutredning som Sörmland vatten låtit göra, talar för överföringsledning som den mest optimala lösningen av Flens vattenproblem. Katrineholms vattenverk är dimensionerat för att klara en leverans av 4 400 kubikmeter vatten per dygn till Flen.

Ett första steg mot överföringen blir att gräva för och dra VA-ledningar till gränsen mot Flens kommun. Strandskyddsdispensen omfattar fyra strandområden samt 1,3 kilometer genom sjön Valdemaren. Den föreslagna sträckan är 17,5 kilometer och går från Valla via Sköldinge, Norrviken, Ekenäs, Kvarnbron vid Stenhammar och slutar i Flens tätort. 13 kilometer går genom Katrineholms kommun.

Projektplanen är nu på samråd hos länsstyrelsen. Om inga problem tillstöter, ska arbetet kunna påbörjas nästa år. Vid årsskiftet 2017–2018 ska Flensborna kunna vrida på kranen och få vatten från grannkommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om