I fall där både föräldern och barnet jobbar hemifrån är det mycket som kan gå fel väldigt snabbt. Aldrig tidigare har ungdomsjouren upplevt något liknande.
– Att vara hemma tillsammans under en semester eller ett lov fungerar oftast bra. Men att alla är hemma under en tid som präglas av oro gör att det kan uppstå en del problem och konflikter, säger Maria som jobbar på ungdomsjouren. Av säkerhetsskäl är hennes efternamn uteslutet.
Malva är en kvinno- och ungdomsjour dit personer som behöver stöttning kan vända sig. Det finns möjlighet att chatta eller ringa organisationen för att få stöd.
Föräldrar och ungdomar uppmanas därför att prata med varandra om vad som gäller under hemmaarbetet. En dialog om när det är rast eller inte kan minska risken för bråk under dagen.
– Att barnen och föräldrarna plötsligt får se andra versioner av varandra gör att relationen kan bli ansträngd. Det bästa är att man verkligen försöker prata med varandra och komma överens om lösningar som fungerar för hela familjen, säger Maria.
För ungdomar som lever med rädsla för våld i hemmet är distansundervisningen ett verkligt helvete. Den respit som skolan tidigare erbjudit har eliminerats, berättar Maria.
– Det är viktigt att skolan följer upp fall där ungdomar far illa av att vara hemma. Utöver det kan grannar också vara extra vaksamma. Hör man något i trapphuset, eller genom väggen är det viktigt att uppmärksamma det genom att störa eller slå larm. De här ungdomarna blir ju instängda med sina förövare, säger Maria.
För elever som verkligen behöver vara på plats i skolan av olika anledningar finns det möjlighet till det. På Stenhammarskolan diskuterade man saken inför stängningen och kuratorn Anna Ohlsson finns tillgänglig för eleverna, även på distans.
– På högstadiet fortsätter mina planerade samtal digitalt, det finns även möjlighet för elever att komma in till skolan för att ha samtal i vissa fall, säger Anna Ohlsson.
På vilka grunder görs den bedömningen?
– Det kan vara att eleven behöver det rent socialt, att eleven behöver extra stöd i sin undervisning. Det finns också de fall där elever inte har det bra hemma som absolut har en plats här i skolan, säger Anna Ohlsson.
Europaskolan i Malmköping har också distansundervisning för sina elever, enligt deras sociala medier.