Förutom nationaldagen uppmärksammade den somaliska föreningen i Flen en annan stor muslimsk högtid.
– Nationaldagen som egentligen firas den första juli firas senare i år den artonde juli på grund av ramadan och fastan som avslutades i fredags. Så det var dubbla festligheter för somalierna i Flen eftersom man firande Eidul Elfitri som avlutning av ramadan och nationaldagen samtidigt, säger Abdiaziz Mohamud Ali från föreningen.
Festligheterna innehöll också föreläsningar och teaterföreställningar på aktuella teman som miljö och integration.
– Andra viktiga aktiviteter var sång, traditionell somalisk dans, en poesitävling och frågesport. Exempelvis berättade de äldre för de unga hur det var i Somalia och hur landet har fått sin självständighet från Storbritannien och Italien och barn och ungdomar hade en frågestund om detta, säger Abdiaziz Mohamud Ali som framhäver två skäl till att firandet är viktigt för somalierna.
– För det första att förstärka vår somaliska identitet och behålla bandet till den somaliska kulturen och traditionen. För det andra att lära våra barn och ungdomar hur Somalia har fått självständighet och hur det var i Somalia tidigare.
Representanter från flera av de sörmländska grannkommunerna var på plats och höll tal. Det samlade budskapet från dem som tog till talarstolen var vikten av att ha både den svenska och den somaliska nationaliteten och att vara en del av Sverige för att på så sätt kunna bidra till hjälpinsatser i hemlandet.
– Det ska bli en folkfest som ska arrangeras varje år. Nästa år kommer det att planeras i god tid och politiker och allmänheten kommer att bjudas in, säger Abdiaziz Mohamud Ali.
Den tjugosjätte juni 1960 släppte Storbritannien styret om Nordsomalia och fyra dagar senare lämnade även Italien den södra delen.
Somalia förenades till ett rike och fick då namnet den demokratiska republiken Somalia.
Landet ligger på den halvö som kallas Afrikas horn, en landyta somalierna delar med Etiopien, Eritrea och Djibouti.