Barn- utbildnings- och kulturnämnden höll under torsdagen sammanträde där flera förslag togs upp. Förslagen innebar att flera förskolor och skolor kan läggas ned, specifikt Tomtebo förskola i Mellösa, Bettna skola, Brogetorp förskola i Flen samt en avdelning på Sjögårdens förskola i Flen.
Bakgrunden till förvaltningens förslag är att kommunen behöver göra besparingar, att elevunderlaget minskar samt att det finns ett överskott av lediga platser på andra förskolor och grundskolor i kommunen.
Men nu återremitteras förslagen för vidare utredning, enligt en gemensam återremiss i samverkan mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna.
– Förvaltningens underlag har varit välgrundade, men vi behöver komplettera med faktaunderlag ur fler perspektiv. Återremissen innebär att förvaltningen skall ta fram en budget utan förslag på nedläggning av förskolan i Mellösa och Bettna skola, säger nämndens ordförande Peter Munter i ett pressmeddelande.
Innebär det att förskolorna och skolorna kan räddas?
– Kan vara så. Vi säger så i återremissen att förvaltningen ska ta bort de besparingsåtgärder för att få en budget i balans i nuläget.
Även de två högskoleförberedande programmen på Prins Wilhelmgymnasiet, naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet, hotas om nedläggning.
Även där är bakgrunden till förslaget att kommunen behöver spara pengar samt att elevunderlaget är väldigt lågt, i dagsläget går det ungefär 65 elever på de två programmen fördelat på tre årskurser.
– Där vill vi ha in mer fakta. Vi har fått bra underlag från förvaltningen men vi i politiken kan vrida och vända och se andra möjligheter och be de titta på sådana saker. Här känner vi att man behöver titta på flera delar, säger Munter.
Ett annat förslag som förvaltningen tagit fram är att återinföra avgiften för kulturskolan. I den frågan beslutade nämnden att inte inför någon avgift i väntan på regeringens förslag om att fritidskort.
– Det pratas mycket om det här. Det här har förvaltningen refererat till ett bra förslag som vi kan vara beredda att ställa oss bakom sen när det väl kommer på plats. Då får fritidschecken ersätta avgiften på kulturskolan.
Flera av förslagen som förvaltningen tagit fram är tänkta att träda i kraft redan i höst. Men nu ska förvaltningen ta fram ytterligare handlingar till sammanträdet den 14 mars, vilket kan innebära att åtgärdstiden skjuts fram.
– Det kan innebära det. Men vi hoppas att vi ska komma en bit längre på sammanträdet den 14 mars. Vi ska vara medvetna om att alla förslagen sträcker sig från höstterminen 2024 så vi kommer får fortsätta jobba med det här även under nästa år. Alla förslag kommer inte ge full effekt i år.
Att det inte fattats något beslut än i frågorna innebär också att de vårdnadshavare till elever och eleverna som går på förskolorna, skolorna samt gymnasieprogrammen som hotas om nedläggning får vänta på besked.
– Det är viktigt att notera att det ännu inte går att säga vilka beslut som slutgiltigt kommer att fattas. Vi har full förståelse för att den nuvarande situationen kan väcka oro, och vi strävar efter full transparens och respekt för demokratiska processer, säger Peter Munter.