Eldarna brann natten lång – för att rädda skörden

De kalla nätterna fortsätter att komma under våren och för äppelodlarna, bland annat i Flens kommun, innebär det en stor utmaning.

Martin Sturfält planterade sin äppelodling vid hemmet vid Enebacken nära sjön Valdemaren mellan Flen och Katrineholm för två år sedan.

Martin Sturfält planterade sin äppelodling vid hemmet vid Enebacken nära sjön Valdemaren mellan Flen och Katrineholm för två år sedan.

Foto: David Gagnert

Flen2020-05-15 21:02

För två veckor sedan skrev kuriren om hur Roger Tiefensee använde sig av värmefläktar för att rädda sin äppelodling i Dunker utanför Malmköping undan frosten. Nu har kylan dragit in igen och med den till och med snöfall. Natten mellan onsdag och torsdag fick äppelodlarna kämpa hårt mot kylan.

– Prognosen sa att det kunde bli minus fem grader och det är riktigt illa, säger Martin Sturfält som har en odling vid sitt hem i Enebacken nära sjön Valdemaren mellan Flen och Katrineholm.

För två år sedan odlade Martin Sturfält 80 äppelträd och väntar i sin första ordentliga skörd. Men de kyliga nätterna har skapat oro. När temperaturen sjunker under två minusgrader kan äppelträdens knoppar skadas rejält beroende på i vilket stadie den befinner sig. I onsdags föll det snö och natten till i torsdags var läget kritiskt. 

– Det började kännas mindre kul framåt eftermiddagen och då började jag fundera på att prova eldning.

Att elda våt halm mellan odlingarna och på så sätt få varm rök att lägga sig som ett täcke över de utsatta träden är ett tillvägagångssätt med många år på nacken. För de sörmländska äppelodlarna, som är nybörjare i gebitet, var det här dock första gången. Martin Sturfält använde sig av en teknik som han fått lära sig av en skorstensfejarmästare med bakgrund som fjälljägare.

– Jag la grov torr ved i botten och sedan lager för lager med tunnare bitar med tunna torra stickor överst. Sedan la jag en rejäl näve hyvelspån på toppen som jag satte fyr på.

Tekniken fungerade väl och han fick brasorna att brinna väl vid ettiden på natten. För att få till maximalt med rök la han på gammal sur ved, blöt halm och även maskrosor. Sedan underhöll han eldarna fram till sextiden på morgonen.

– Jag kan intyga att det ryckte väldigt väl. Det såg ut som dimman i Lützen framåt gryningen.  

Fem brasor var utplacerade på strategiska platser runt odlingen där träd i färd med att blomma finns. Hur framgångsrikt eldandet var kommer visa sig helt först vid skörden, men Martin Sturfält är hoppfull.

– Det ska ha varit minus tre den natten, men temperaturen sjönk aldrig så lågt i odlingen vad mina termometrar visade.

Han ser eldandet som en häftig upplevelse med vissa bieffekter.

– Känslan efteråt var som att ha rökt en halv limpa cigaretter utan filter. Men jag kommer förhoppningsvis inte behöva elda så här varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!