Två program kan avvecklas på Prins Wilhelmgymnasiet

Ett förslag om att avveckla två program på Prins Wilhelmsgymnasiet har lagts fram. Det innebär att elever som i dag går i årskurs 1 eller 2 kan behöva söka sig till nya skolor nästa termin. "Jag kan varken säga bu eller bä", säger förvaltningschefen Lena Furén.

Barn- utbildnings- och kulturförvaltningen har lagt fram ett förslag som innebär att två program kan avvecklas på Prins Wilhelmgymnasiet.

Barn- utbildnings- och kulturförvaltningen har lagt fram ett förslag som innebär att två program kan avvecklas på Prins Wilhelmgymnasiet.

Foto: Lukas Abrahamsson

Flen2024-01-24 13:14

Barn- utbildnings- och kulturförvaltningen föreslår att det naturvetenskapliga programmet och det samhällsvetenskapliga programmet på Prins Wilhelmgymnasiet avvecklas. Beslut i frågan kommer fattas av barn- utbildnings- och kulturnämnden under torsdagens sammanträde.

Bakgrunden till förslaget är att elevunderlaget på programmen inte är tillräckligt för att det ska kunna bedrivas med en ekonomi i balans och att undervisningen ska kunna levereras med en god kvalitet.

I dagsläget är det ungefär 65 elever som går på de två programmen fördelat på tre årskurser. I förslaget beskriver förvaltningen att "det inom samverkansområdet finns möjlighet för dessa elever att få en gymnasieutbildning med hög kvalitet på andra platser". 

– Det är två program vi pratar om fördelade på tre årskullar, i snitt tio elever per årskull. Det blir en enorm kostnadsmassa att leda och driva de utbildningarna, säger förvaltningschefen Lena Furén.

För att kunna driva utbildningarna vidare skulle det behöva skjutas till tre miljoner kronor, vilket innebär 40 000 kronor extra per elev.

– Vi har ungefär 100 elever utanför (på skolor i andra kommuner), då ska de ha extrapengarna också för det är en likvärdig skola på lika villkor. Det blir en enorm kostnadsmassa i det här sammanhanget.

Förslaget som förvaltningen lagt fram innebär att förändringen genomförs redan hösten 2024. Inga nya elever kommer därför att antas till det naturvetenskapliga och det samhällsvetenskapliga programmet. Huruvida de elever som i dag går på årskurs 1 eller 2 kommer kunna slutföra sina utbildningar på Prins Wilhelmgymnasiet eller tvingas söka sig till andra skolor är inte klart.

– Om vi säger att cirka 20 elever försvinner när de tar studenten, då pratar vi om att vi har ett fyrtiotal elever kvar efter det. Vi kommer att förhålla oss individuellt för att se vad våra elever tycker och tänker i det här sammanhanget. Det är en så liten utbildning då så frågan är om de tycker att det är intressant att vara kvar och studera i en sådan liten grupp. Den resan kommer vi göra om man tar beslutet.

Om det skulle visa sig att eleverna hellre går kvar på Prins Wilhelmgymnasiet, kan det bli aktuellt?

– Jag kan varken säga bu eller bä. Det handlar alltid om vilka konsekvenser det blir om vi behåller utbildningen på plats, behöver vi ta pengar från andra ställen då och vilka konsekvenser blir för barnen och ungdomarna. Alltid när vi gör de här analyserna behöver vi se på helheten men vi går ner på respektive individ som blir direkt påverkad för att riskreducera. Jag kan inte säga det ena eller andra just nu, jag har inte all fakta i dag.

En annan parameter i förslaget är riksdagens beslut om att införa ändringar i skollagen som träder i kraft nästa år. I dag finns det för många teoretiska program i Södermanlands län på bekostnad av yrkesutbildningarna.

– Vi behöver lägga mer resurser på yrkesutbildningar. Sedan är det inget som säger att det just är Flen som skulle ta bort de teoretiska programmen men vi måste titta i Sörmland och begränsa programutbudet just på de teoretiska programmen.

Däremot föreslår förvaltningen att lärlingsprogrammen, introduktionsprogrammet och den nystartade anpassade gymnasieskolan ska finnas kvar på Prins Wilhelmgymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!