Elevernas lycka – fick se norrsken: "Jättefint"

Eleverna på Prins Wilhelmgymnasiet var under veckan på Sverigeresa. Till allas lycka fick de se norrsken, två kvällar i rad. "Det var det bästa med resan", säger Abdisalam Haseen, en av eleverna.

Eleverna på naturvetenskapsprogrammet som under veckan varit på Sverigeresa i Dalarna. Från vänster Benjamin Lüning (lärare), Adam Ali Fadhil Al-Rahhal, Abdisalam Haseen, Shahed Fahsa, Elaf Zamzam, Tulip Alhariri, Leen Khattab, Tasnim Soufi, Mays Sayed Hussein, Anisa Omar och Peter Martinsson (lärare).

Eleverna på naturvetenskapsprogrammet som under veckan varit på Sverigeresa i Dalarna. Från vänster Benjamin Lüning (lärare), Adam Ali Fadhil Al-Rahhal, Abdisalam Haseen, Shahed Fahsa, Elaf Zamzam, Tulip Alhariri, Leen Khattab, Tasnim Soufi, Mays Sayed Hussein, Anisa Omar och Peter Martinsson (lärare).

Foto: Lukas Abrahamsson

Flen2023-09-17 18:00

Under veckan som gått har förstaårseleverna på Naturvetenskapsprogrammet på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen varit på Sverigeresa i Dalarna. Där har de varit på guidad tur i Falu koppargruva, vandrat till Fulufjällets nationalpark där de sett Old Tjikko, världens äldsta träd, och Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär.

Men de hade också turen att se norrsken, två kvällar i rad. Något som många av eleverna är enade om var en av resans höjdpunkter.

– Det var det bästa med resan. Det var jättefint att se på, säger Abdisalam Haseen, en av eleverna på skolan och fortsätter:

– Det var första gången jag såg det live. Jag har bara sett det på bilder tidigare.

Hade ni förväntat er att få se det?

– Jag hoppades på det. Jag visste att det skulle finnas chans men jag visste inte att vi skulle få se det just den dagen, säger Tulip Alhariri.

Att få känna samhörighet var också en viktig del.

– Jag skulle säga att det bästa var att få lära känna varandra, säger Mays Sayed Hussein.

Tulip Alhariri fyller i:

– Det bästa var att få lära känna naturen mycket mer, och kunna utvecklas och leva i olika sammanhang. Sammanhang vi inte är vana vid vardagligen. Vi fick vara med varandra och ta stort ansvar över varandra och oss själva. Det var jättespeciellt, säger hon.

Under resan var det också elevernas ansvar att tillaga middag. Något de enligt läraren Peter Martinsson gjorde med bravur.

– Vi fick bestämma maträtten själv så vi gjorde shawarma igår (torsdag). Och Peter tyckte om det, säger Mays och skrattar.

Vad har ni dragit för lärdomar från resan?

– Jag lärde mig mycket om naturen. Vi hade också en guide med som lärde oss många saker, om vattenfallet och Old Tjikko, säger Abdisalam Haseen.

– Vi lärde oss att uppskatta naturen mer. Naturen är jätteviktig för oss men vi uppskattar inte riktigt den nu, Mays Sayed Hussein.

– Jag lärde mig hantera olika situationer och leva i naturen som vi inte är vana med. Vi lärde oss hur man större ansvar än vad vi gör i vardagen, Tulip Alhariri.

Ytterligare lärdomar som eleverna dragit om de skulle göra en liknande resa är att ta med sig varma kläder.

– Ta inte onödiga saker, allt kommer man inte använda sig av, säger Tulip Alhariri och fortsätter:

– Ta med dig olika kläder för en dag kan innehålla både vinter och sommar, det behövs, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!