Barn- utbildnings- och kulturförvaltningen har lämnat ett förslag till nämnden om att avveckla naturvetenskapsprogrammet och samhällsvetenskapsprogrammet på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. Bakgrunden till förslaget är att kommunen behöver spara pengar samt att elevunderlaget är väldigt lågt, i dagsläget går det ungefär 65 elever på de två programmen fördelat på tre årskurser.
Under tisdagen fick eleverna motta informationen.
– Jag var väldigt chockad och orolig för vad jag skulle söka sen och vad som ska hända oss. Det är inte lite, utan det är 65 elever som kommer drabbas av det här och som inte kommer ha någonstans att ta sig sen, säger Batoul Zamzam, som går i årskurs två på naturvetenskapsprogrammet, om beskedet.
Hur har diskussionen i klassen gått sedan dess?
– Alla var tysta och ingen visste vad man skulle göra eller vad man skulle säga. Speciellt om vi kommer bli tvungna att byta skola det tredje året, som för mig är det känsligaste året. Det är då du ska avsluta vad du byggt i två år. Hur ska man inte kunna tänka på det, säger Mohammad Hassan Alaallaf, som också går i årskurs två på samma program.
– Hela vår framtid ligger här, tillägger Batoul Zamzam.
Under torsdagen tas frågan upp på barn- utbildnings- och kulturnämndens sammanträde. Informationen som eleverna fick under tisdagen var att ett besked kommer komma den 8 februari. I värsta fall kan eleverna bli tvingade att gå klart sin gymnasieutbildning på en annan skola utanför Flen.
– Mina föräldrar bor inte tillsammans, de bor i olika städer och då skulle det bli ytterligare en stad jag behöver åka till, det blir mycket tid som slösas bort för att ta bussen eller tåget, det är jobbigt. Speciellt eftersom jag behöver all tid för att plugga under det tredje året, säger Mohammad Hassan Alaallaf.
– Det handlar också om relationer som vi byggt, inte bara med våra mentorer utan även med klasskamrater. Jag har alltid sett framför mig att springa ut från dörren här och så ska vi byta till en helt annan skola med helt nya lärare som inte känner oss. Det är helt sjukt, säger Ghena Al Abdullah som går i samma klass som Mohammad och Batoul.
Nu har eleverna skickat in ett två sidor långt brev till förvaltningschefen Lena Furén där de bland annat skriver att "vi känner oss oerhört svikna av er vuxna och politikerna över att våra röster inte har varit en del av beslutsprocessen. Vi anser att det är avgörande att våra åsikter och behov beaktas, eftersom det är våra framtida utbildningsmöjligheter som står på spel".
– Vi har skrivit olika förslag för vad de kan göra för att kunna behålla den här fina skolan som vi har. Hon har svarat att hon läst det och att hon kommer ta med sig den informationen, säger Ghena Al Abdullah.
Även om eleverna fortfarande hoppas att de ska kunna gå kvar har de redan börjat titta på andra skolor i andra kommuner för att se om det finns plats där, ifall de skulle bli tvingade att byta.
– I värsta fall kommer vissa av oss att lägga ner våra studier ett tag tills vi hittat plats, säger Batoul Zamzam.