Ella Lindblom tog hem pris för årets distansryttare

Ella Lindblom har vunnit årets distansryttare på Ryttargalan – för andra året i rad. Hårt arbete ligger bakom, och tävlingarna sätter stora prov på både hästens och ryttarens uthållighet.

Ella Lindblom driver stallet Prinsens araber utanför Flen, sedan 1999, men hållit på med hästar har hon gjort sedan hon var tre år gammal. På bilden står hon med hästen Anastasia, som hon tävlar med i distansritt.

Ella Lindblom driver stallet Prinsens araber utanför Flen, sedan 1999, men hållit på med hästar har hon gjort sedan hon var tre år gammal. På bilden står hon med hästen Anastasia, som hon tävlar med i distansritt.

Foto: Jens Worning

Flen2022-12-02 19:17

Priset delas ut av svenska ridsportsförbundet på Ryttargalan i Stockholm varje år, till den ryttare som gjort bäst i från sig i respektive disciplin: i hoppning, dressyr, fälttävlan och distansritt. Priset för distansritten togs hem, för andra året i rad, av en stolt Ella Lindblom på Grand hotel i Stockholm.

undefined
Ella Lindbloms mål är att representera Sverige i EM nästa år.

– Det känns jättebra, det är härligt att få cred för allt slit. Det är år av träning som ligger bakom, säger hon, när tidningen möter henne i hennes stall Prinsens araber, i närheten av Yxtaholms slott utanför Flen. 

I distansritt tävlar man mot andra ryttare och rider hästen under långa avstånd, som sätter stora prov på både hästens och ryttarens uthållighet. Under tävlingens gång stannar man vid olika veterinärkontroller, där hästen ska komma ner i en viss puls, för att vila, innan man får rida vidare. Ella Lindblom har tagit hem de flesta av sina poäng i 16- respektive 14-mils sträckor.

undefined
I distansritt använder man en speciellt utformad sadel. "Det viktiga är att det funkar för hästen, för att man ska kunna rida länge, i tio-tolv timmar", säger Ella Lindblom.

– Har hästen dålig återhämtning så tappar man tid, så det gäller att man har en vältränad häst, och att man rider efter hästens kapacitet, säger hon. 

Det tar minst tre år att träna upp en häst, och Ella Lindblom har flera hästar hon tävlar med, men visar upp Anastasia, som hon berättar är ett arabiskt fullblod i toppform. 

undefined
Man använder även plastträns, i stället för vanliga i läder. De tål att bli svettiga och blöta, när man rider hästen under långa sträckor. De har inte heller något bett i munnen för att kunna äta och dricka lättare under tävlingarna.

– De är avlade för att kunna rida distansritt. Det är precis som att springa maraton för människor. Hästen måste vara atletisk, uthållig men också samarbetsvillig, säger hon. 

Ella Lindblom har hållit på med hästar i hela sitt liv, ända sedan hon var tre år gammal. Att tävla i distansritt har hon gjort sedan 1996, och stallet har hon haft sedan 1999. Under årens lopp har hon samlat på sig många priser, som finns att beskåda i stallet. 

undefined
Några av Ella Lindbloms många priser som finns att beskåda i stallet.

2021 tog hon hem SM-guld i distansritt med Anastasia, och i år kom hon på tredje plats. Ambitionen för den här säsongen är att få rida med i EM-laget och tävla för Sverige i Ermelo i Nederländerna i september nästa år. 

– Det är det stora målet. Men sen så klart också att fortsätta träna tavla och ha kul, så att jag får gå på galan nästa år också, säger Ella Lindblom.

På Ryttargalan samlas kända som okända ryttare, men en sak har de gemensamt, det enorma intresset för hästar.

– Det är så härligt, det är bara hästfrälsta som är där, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!