Emma Unnersjö från Skebokvarn ger lärartips i tv

Hon har samlat på sig kunskap i Australien två gånger om. Nu förmedlar läraren Emma Unnersjö vidare de pedagogiska knepen i tv och på sociala medier. "Det känns superbra!"

Emma Unnersjö är uppvuxen i Skebokvarn och gick mellan- och högstadiet i Flen. Nu är hon själv lärare och hjärnan bakom satsningen Skrivjouren på UR.

Emma Unnersjö är uppvuxen i Skebokvarn och gick mellan- och högstadiet i Flen. Nu är hon själv lärare och hjärnan bakom satsningen Skrivjouren på UR.

Foto: Christine Olsson,TT/Oskar Kullander, UR/Skärmklipp UR Skola Instagram

Flen2020-10-21 13:39

Emma Unnersjö kom till Skebokvarn som tolvåring med sin familj och gick på Lötenskolan och Stenhammarskolan i Flen innan det blev gymnasiestudier i Nyköping. Hon blev kvar i skolans värld och gjorde sin avslutande praktik på lärarprogrammet på Prins Wilhelmgymnasiet i Flen. I dag har Emma Unnersjö 13 år bakom sig som lärare, de sju senaste på Östra reals gymnasium i Stockholm. Nu kan hon även titulera sig lärarmentor för Utbildningsradion, UR, på Svt.

– UR kontaktade mig och kollade om jag kunde ställa upp som pedagogisk konsult om skrivande.

Så började samarbetet som mynnade ut i programserien Skrivjouren på UR. Den består av nio korta klipp med konkreta tips kring skrivande. Emma Unnersjö har skrivit och granskat manus och script till programmen och även varit med och tagit fram läroblad.

Bakgrunden till tv-uppdraget är att Emma Unnersjö vid två tillfällen, 2016 och 2019, besökt skolor i Adelaide i Australien för att ta del av deras genrepedagogik och lärarstyrda, explicita undervisning, om skrivande. Explicit undervisning, eller explicit teaching, innebär ett starkt strukturerat och tydligt målinriktat undervisande av läraren. Det är ett lärosätt som länge varit ledande i Australien i alla ämnen. Studieresorna gav Emma Unnersjö kunskaper som hon sedan fortsatt jobba med på hemmaplan.

undefined
Lärarmentorn Emma Unnersjö får lovord från Natanael Derwinger som är producent på UR.

– Innan kunde jag se att stilnivån behövde höjas på en text av en elev, men jag hade inget vokabulär för hur. Jag såg grammatik som något nödvändigt ont att undervisa om. Men utan grammatik är det svårt att undervisa om språket.

Problemet med att inte ha rätt verktyg som lärare i skrivundervisning är inget Emma Unnersjö varit ensam om. Att undervisa i formellt och objektivt skrivande är en utmaning för många lärare upplever hon.

– Det är lite abstrakt och svårt att undervisa i det, för många lärare är det lite mystiskt. Man ser att något är fel men kan inte säga exakt vad.

Tanken är att satsningen på formellt skrivande från UR ska tillhandahålla eleverna de verktyg som krävs. Emma Unnersjö menar att den explicita lärarledda undervisningen inom skrivandet håller på att ta över.

– Man har länge pratat om vad man ska göra, men inte hur. Det har pratats mycket om lusten att skriva som att vara duktig på att skriva är någonting man bara är. Vi måste berätta hur man gör och hur vi får med alla elever, inte bara de som DN hemma på köksbordet.

Hur känns det att få dela dina kunskaper via tv och vara en av de som frontar UR:s satsning?

– Det känns superbra! Att vara lärare är bäst.

I sin roll som lärarmentor kommer Emma Unnersjö ge tips och svara på frågor på UR Lärares Instagramkonto. Där är målgruppen nyexaminerade lärare som har jobbat i upp till tre år.

Natanael Derwinger, som har rötterna i Eskilstuna, är producent på UR och hyllar Emma Unnersjös insats.

– Syftet med kontot är att samla erfarna lärare som kan ge stöttning, konkreta tips och råd till nya lärare, som ibland känner sig osäkra i yrkesrollen. Emma är helt fantastiskt tydlig och trygg i sin roll, en guldklimp, säger Natanael Derwinger.

Instagramkontot UR Lärare har i dag drygt 13 000 följare.

– Emmas klipp har högre räckvidd än vi brukar ha och har dessutom genererat stort engagemang i form av länkklick till de konkreta lektionsupplägg som hon tipsar om i filmen. Vi är glada och stolta över att ha med Emma Unnersjö i vårt stall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!