Det menar Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanlands län.
– Generellt sett har problematiken minskat, det är klart att det kan finnas täta populationer lokalt men på det stora hela har problemet minskat.
Han tror att anledningen till det stavas skickligare jägare.
– Jägarna har blivit bättre på att hantera stammen och hålla dem på rimliga nivåer, det är jakttid på vildsvin året runt utom på kultingförande sugga. Jag tror också att det finns ett bättre samarbete mellan markägarna och jägarna, säger Sebastian Olofsson.
Vildsvinen har få naturliga fiender och kan växa i omfattning relativt snabbt om de inte jagas.
– De skulle i princip kunna öka så länge de inte får slut på mat, det är jakten som begränsar dem. De är allätare och inte kräsmagade direkt, de äter allt från grödor och as till rötter och grodor.
Sebastian Olofsson råder tomtägare utan jakträtt att samverka med sina grannar.
– För villaägare kan man försöka stänga ute dem genom att sätta upp något eller skrämma bort dem, men jakt är det vanligaste sättet att bli av med dem. De som har problem med vildsvin bor ofta nära skog och åkermark och då kan det vara lämpligt att ha grannsamverkan med dem som äger marken runt om kring och som ofta har jakträtt, säger han.
I Skåne – känt för täta vildsvinskullar – har de också lyckats dämpa tillväxten av vildsvin medan de ökar mest i Värmland och i västra Götaland.
– Det är nog ett större problem där, här har vi lärt oss att hantera dem på en bättre nivå, säger Sebastian Olofsson.