Det symboliska första spadtaget togs i går vid norra infarten i Malmköping. Förutom breddning av delar av den nuvarande vägen ska en ny remsa läggas genom skog och mark som nu ligger mer eller mindre orörd. Bygget av den nya vägen mellan Yxtatorpet och Malmköping både välkomnas och kritiseras.
– Det här kommer bli alla tiders! Det är en makalös trafik här.
Orden kommer ifrån Nils-Olov Karlsson som bor ett par meter bredvid väg 55 precis vid infarten till Fornbo nära Malmköping. Han ser fram emot när den nya vägen omdirigerar den tunga trafiken bort från hans husknut.
– Trafiken har ökat hela tiden sedan jag flyttade hit 1979, säger Nils-Olov Karlsson.
På andra sidan vägen från Nils-Olov Karlsson bor Kerstin och Arne Eriksson. Den nya vägen kommer hamna ungefär 500 meter från deras gård.
– Vi kommer inte drabbas av den, vi har det jättebra här, säger Kerstin Eriksson och förklarar hur det kuperade landskapet mellan gården och vägen kommer ta bort nästan allt ljud.
Mindre nöjd över vägbygget är Leif Gunnarsson som bor precis bredvid väg 55 på gården Kvarnäng som har ägts av familjen i ett drygt sekel. Vägbygget i sig har han inget emot, bemötandet från Trafikverket har han desto mer synpunkter på.
– De uppträder stöddigt och nonchalant. Värderingarna de har gjort av min fastighet är skojartakter, det är rena lurendrejerifasonerna, säger Leif Gunnarsson.
Leif Gunnarsson menar att bygget av vägen kommer innebära ett långt ökat buller än vad han får utstå i dag. Sprängningar planeras vid vägen inte långt ifrån huset, trots det har inga bulleråtgärder utförts på gården.
– Det där ska en bullerspecialist avgöra, men någon sådan har inte varit här, säger Leif Gunnarsson som är orolig över att husets grund ska skadas av sprängningarna.
Han ser inte hur han ska kunna bo kvar på gården, men att sälja är i nuläget heller inget alternativ på grund av den värdering som en firma gjorde av gården på uppdrag av Trafikverket för två år sedan. Den var två miljoner lägre än den som Leif Gunnarsson själv lät göra år 2005.
Granne med Leif Gunnarsson bor Sven Eriksson. Han känner sig också illa till mods på grund av det sätt han behandlades av Trafikverket.
– De använder inget trevligt sätt och det är svårt att värja sig, säger Sven Eriksson.
Han bor på gården Klastorp som har funnits i släkten sedan 1800-talet. Han hade inga planer på att sälja skogen som var tänkt att gå vidare till nästkommande generationer. Men han kände sig till slut tvingad.
– Vi stred i flera år för att få en bro över den nya vägen så vi kunde fortsätta förvalta skogen. Men man blev bara sedd över axeln och till slut fick vi ge upp och det var väldigt känslomässigt.