Det var det omväxlande vädret med ömsom tö, snö och kyla som gjorde att halkbekämpningen var av rekordstora mått den gångna vintern.
– Normalt sett kalkylerar vi för 1300 ton men förra året körde vi ut 2000 ton så det är mycket mer än vanligt. Vi räknar med att hälften kommer tillbaka, säger Roger Andersson, enhetschef på kommunens tekniska kontor.
På måndag är det tänkt att den stora insatsen med att forsla bort av all grus, eller sandningsflis som det egentligen är, och skapa rena ytor inför vårens ankomst ska ta sin början.
– Totalt sett är vi sju man som kommer att jobba med detta. Två kör spolmaskiner där en dras av en lastbil och den andra av en traktor. Sen har vi några som går med blåsmaskiner och en som spolar bort det, säger Roger Andersson.
Arbetet beräknas hålla på i en månad men skiftande väder kan ställa till med förseningar.
– Vi har till den sista maj på oss och det hinner vi utan problem och troligtvis tidigare än så. Vi bedömer att vädret är så att vi kan köra nästa vecka men om det bli kallt och kommer snö igen blir det bakslag och vi får avvakta, säger Roger Andersson.
Först ut är Flens tätort med de större gatorna och vid järnvägsstationen och det finns en naturlig förklaring till varför sandupptagningen startar här.
– Vi börjar i Flen eftersom det fortfarande är kallt om nätterna och vi kan inte ha maskinerna stående ute då. Annars hade vi behövt frakta dem fram och tillbaka varje dag, säger Roger Andersson.
Det är just vädret som avgör inte bara var utan också när sopningen startar.
– Genom åren har vi sett att det är bäst att vänta tills nu. Ofta ringer de från orterna och tjatar men vi kommer, säger Roger Andersson.
Sanden som samlas upp körs till Frutorp där det blir så kallat sluttekniskt material och används för att täcka den gamla byggtippen där.
Roger Andersson uppmanar invånarna att hålla koll på skyltningen om att sopning pågår.
– Det är bra om de är uppmärksamma och respekterar när vi tar upp sand. De behöver flytta på sina fordon och det underlättar mycket för oss, säger han.