Landskapsarkitekten Lisa Lindblom är tillbaka i Flen. Tillsammans med familjen, bestående av maken Hannes och barnen Ellen och Edvin, bytte hon i somras radhuset i Huddinge mot födelseorten i hjärtat av Sörmland. Familjen köpte en tomt i skogsområdet uppe vid vattentornet och en lägenhet att bo under byggprojektets gång.
En dag när hon var ute och promenerade passerade hon vårdcentralen och fortsatte ner mot vattnet. Strax innan Idrottsgården fick hon syn på en långsmal naturtomt hon aldrig riktigt hade tänkt på förut. Med stora ekar, klippor och sjön i bakgrunden. Fantasin skenade iväg och hon fortsatte sin promenad.
Kort därefter hände det osannolika. Tomten, som verkar ha stått obebodd i minst 30 år, lades ut till försäljning.
Hannes Lindblom beskriver sig som lite långsammare när det gäller förändringar och att fatta beslut, men var ändå inte svårövertalad gällande att skrota de ursprungliga planerna angående skogstomten i Nybble för vad barnen sedan kom att kalla för badtomten vid Orrö.
– Men första känslan var väl "va, varför kollar du ens på Hemnet fortfarande?", säger Hannes om när tomten först kommer på tal.
Tack vare ett gott samarbete med kommunen, som paret beskriver som "positiva, hjälpsamma och snabba i kontakten", och en hel del hjälp från familjerna som är glada att de har flyttat hemåt är de i full färd att röja sly vid vattenbrynet. De gör vad de kan och får i väntan på den lantmäteriförrättning just nu görs och sedan väntar bland annat arbete med grundläggande förutsättningar som VA, bredband och uppfart till tomten som till slut ska bli med hus.
Men även om byggnaden är slutmålet för att kunna kalla platsen för sitt hem är det tomten som kommer att få vara tongivande för projektet.
– Vi ska bygga med naturen, inte mot den, säger Lisa med handen mot en klippa som ligger invid de två grövsta ekarna på tomten.
Kanske blir det ett trädäck längs med stenen så man kan ta en kopp kaffe med känslan av att sitta uppe bland träden.
Exakt vilket typ av husbygge det blir återstår att se. Antingen blir det ett nyckelhålsfärdigt för att få lägga allt fokus på tomten, eller så blir det ett för platsen anpassat. Det beror lite på vilka besked som Länsstyrelsen lämnar angående vilka träd som anses särskilt skyddsvärda.
– Vi vill försöka bygga med så mycket klimatfokus som möjligt, säger Hannes och fortsätter:
– Det kan handla om solpaneler och materialval till exempel.
Det de redan nu vet är att de kommer satsa mycket på utsikten mot vattnet och mot ekarna på kullen åt andra hållet. De tänker sig en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum men i övrigt har de gärna många och mindre rum, så alla har sitt eget krypin.
Dessutom är det viktigt för dem med bra kontor, då de hoppas kunna jobba en del hemifrån även post pandemin. Hannes jobbar med it som teststrateg på affärs- och kreditinformationskoncernen Enento och Lisa är nyanställ landskapsarkitekt på utvecklingsenheten på Eskilstuna kommun.
Exakt när de kommer kunna flytta in i sitt drömhus, och blicka ut över den unika naturen, återstår att se. Den optimistiska tidsplanen säger julen 2022.
– Samtidigt har vi sett tillräckligt många avsnitt av "Husdrömmar" för att veta att inflytten alltid blir senare än vad man har sagt, säger han och skrattar.