Statistiska centralbyrån (SCB) redovisar varje år en statistik över antalet helårspersoner i åldrarna mellan 20 och 64 som försörjs genom sociala ersättningar och bidrag. Dessa ersättningar är sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning, ersättning vid arbetslöshet och arbetsmarknadspolitiska åtgärder, ekonomiskt bistånd samt etableringsersättning.
På tisdagen presenterade SCB färska siffror som visar att Flen toppar med störst andel invånare som är bidragsförsörjda i Södermanlands län. Totalt 1 680 personer i Flens kommun räknas som helårspersoner vilket motsvarar 21 procent av kommunens befolkning. Bara fem andra kommuner i hela landet ligger på en högre siffra.
– Det är en högre andel av befolkningen i arbetsför ålder som försörjs av bidrag i Flen än i landet som helhet. Framför allt är det fler personer som försörjs av arbetsmarknadsåtgärder, säger Johanna Frodell som är utredare på SCB i ett pressmeddelande.
Oppositionsråd Emma Dahlin (M) på Flens kommun om siffrorna som SCB har tagit fram.
– Den höga arbetslösheten i Flens kommun har konstaterats vara ett resultat av en låg utbildningsnivå och bristande språkkunskaper. Det här skapar svårigheter för individer att etablera sig på arbetsmarknaden och komma till egen försörjning, säger Emma Dahlin och fortsätter:
– Kostnaderna för ekonomiskt bistånd har öka under fler års tid till följd av att individer inte kunnat lotsas ut i egen försörjning. Prognoserna pekar fortsatt uppåt för försörjningsstödet och är en del av det finansieringsgap som hela kommunsektorn står inför. För att fler ska komma i egen försörjning och för kommunerna att långsiktigt klara ekonomin behöver det utbredda bidragsberoendet i Flens kommun brytas. De alltför höga kostnader för försörjningsstöd utgör ett hinder för kommunen i andra viktiga välfärds åtaganden.
Övriga kommuner i Södermanlands läns siffror: Eskilstuna 19,5 procent, Vingåker 19,4, Oxelösund 18,6, Katrineholm 17,5, Nyköping 16,4, Gnesta 13,1, Strängnäs 12,9 och Trosa på tio procent.
Det Flens kommun kan trösta sig med är att andelen har minskat i landet med åtta procent sedan 2014 och att Flen hakar på.
– Även i Flen ser vi en sådan utveckling. Sedan 2014 har antalet minskat med åtta procent. Jämfört med andra kommuner är det här betydande minskning, säger Johanna Frodell.