Man är nu i full gång med att iordningställa allt inför invigningen den 24 augusti. Prins Wilhelms gymnasium blir basen för teknikcentret.
Syftet med Edtech är att bidra till Flens behov av kompetensförsörjning, ökad innovation och arbetskraft.
Projektet sker i samarbete med Region Sörmland och deras sciencecenter Modda.
Mogens Lauridsen är samordnare och projektledare för det hela och ser fram emot arbetet med stor entusiasm.
– Det känns oerhört spännande att vara en del av detta. Jag ser fram emot den här hösten med stor tillförsikt, säger Mogen Lauridsen.
Projektet riktar sig till barn och ungdomar i grundskolan och man har hittills utbildat 15 lärare som ska kunna använda tekniken i utbildningen. Man har bland annat fått lära sig hur och när man kan använda tekniken och vad eleverna tjänar på det.
Som det ser ut just nu finns ett hundratal upplevelser som eleverna kan ta del av i utbildningen. Men redan nu ligger cirka 3 000 upplevelser i kö för att bli granskade och kvalitetssäkrade. Allt material som används följer Läroplanen.
– Ju fler sinnen vi använder desto djupare sitter kunskapen i oss, förklarar Lauridsen.
Han berättar vidare att elever som läser historia till exempel kan gå en rundvandring i Anne Franks hem genom verktygen.
– I stället för att bara läsa i en bok eller se bilder på en skärm kan du kliva in i hennes hem och se dig omkring. Det finns även en hel del bra upplevelser på tema dinosaurier, förklarar Lauridsen.
Eleverna kan också ta del av en mängd konstruktionsupplevelser samt bygga saker med hjälp av VR.
– Det är ett väldigt kostnadseffektivt sätt att bygga på. I stället för att köpa in massa dyrt byggmaterial kan du tillverka saker som inte kostar något. Gör du fel behöver ingenting slängas, du kan bara börja om igen.
Han hoppas även att projektet ska ge elever motivation till att vilja lära sig mer om ett ämne. Tekniken kommer även kunna användas i arbetet med studievägledning.
– För de elever som har svårt att veta vad de ska välja för utbildning är det ett utmärkt sätt att se hur det är att jobba inom en viss bransch. Alla arbetsplatser lämpar sig inte för studiebesök på grund av risker och så vidare, då är VR till stor hjälp, förklarar Lauridsen.
– Jag undrar vart det här kommer ta vägen i slutänden. Det är ett treårigt projekt men vi har brett politiskt stöd så jag tror inte det kommer stanna här. Det finns oanade möjligheter.