Rankingen bygger bland annat på antalet nyanlända kommunerna mottar, hur många av dessa som återfinns i sysselsättning samt de nyanländas hälsotillstånd. Eskilstuna-Kuriren skrev förra året om Flens toppnotering på rankingen. I år är läsningen mer dyster. Flen har tappat hela 184 platser.
- Det är allvarligt och vi tar det väldigt seriöst, säger Jan-Erik Larsson, ordförande i arbets- och utbildningsnämnden.
Jan-Erik Larsson ser rankingen som en bra mätare och är inte förvånad över Flens fall. En fortsatt tillströmning av nyanlända till kommunen i kombination med bortfall i arbetstillfällen ser han som den största anledningen till raset.
- Arbetsmarknaden är väldigt svag och de unga samt nyanlända är de som blir mest utsatta.
Selma Ahmadi, Yussuf Ahmed och David Michelle kom alla till Sverige på 90-talet från Irak, Somalia och Eritrea. I dag jobbar de tillsammans på Edactus i Flen med att hjälpa nyanlända in i samhället. Om trenden ska vändas anser alla tre att de nyanlända måste fokusera på att lära sig det svenska språket samt anpassa sig till samhället.
- Språket är jätteviktigt. Det gäller att våga och prova på olika saker. Där är bemötandet också viktigt och vi vill att företagen blir mer delaktiga, säger Selma Ahmadi.
Just ökad vilja hos kommunens företag att ta emot nyanlända ser de som en nyckel.
- Försöker man ta sig in i samhället så öppnar det upp sig, men samtidigt vill jag se att fler företagare vågar öppna sina dörrar. Vi kräver inte att de anställer, bara att de ger nyanlända en chans att prova hur det funkar här i Sverige, säger David Michelle.