Räddningstjänsten i Flen söker löpande efter deltidsbrandmän till kommunen. Trots bra beredskap i Flen ser räddningstjänsten att beredskapen på orter utanför centrum inte har full täckning. Anledningen är att det svårt att hitta personal som bor och jobbar på samma plats.
– Tiderna förändras, framför allt i små orter. Rörligheten på arbetsmarknaden har ökat väsentligt och det är det största problemet vi har, att man bor på en ort och jobbar på en annan, säger Kjell-Åke Källström, räddningschef och fortsätter:
– I Flen ser beredskapsteckningen relativt god ut, men vi har fortfarande luckor i Malmköping. Där finns det ett stort behov.
För att bli deltidsbrandman krävs ett intresse för att hjälpa andra, ha god fysik, simkunskaper och körkort. Många deltidsbrandmän i Flen har beredskap var tredje eller fjärde vecka, och det krävs att man ska kunna ta sig till olycksplatsen på några minuter.
– Deltidsbrandmän är stommen inom svensk räddningstjänst. Den större delen av de som jobbar inom räddningstjänsten är beredskapsanställda. Utan dem skulle vi ha svårt att täcka ute på landsorten, de är ju bara i de större städerna vi skulle ha råd att ha en deltidsstyrka.
För att locka fler personer till yrket marknadsför räddningtjänsten positionen, bland annat med kampanjer i sociala medier.
– Vi söker via sociala medier, men den mest verkningsfyllda metoden vi har för att hitta personer är mun-mot-mun metoden, att ha personal som är stolta över sitt yrke som sprider information.