Undersökningen för hela länet är gjort i olika delsegment där Flen är ett av dem.
Flera positiva siffror kommer fram, bland annat upplevs problemen med missbruk ha avtagit en del, färre har utsatts för stölder och den sammanlagda bilden av stök och bråk på orterna i kommunen – både bråk mellan enskilda individer eller ungdomsgäng – har även den minskat.
Skadegörelse och nedskräpning är också två områden som de svarande menar har blivit mer sällsynt och visar att utvecklingen går åt rätt håll. Åt fel går däremot upplevelsen att många inte följer trafikreglerna eller respekterar hastighetsbegränselserna.
Men på den mörkare sidan av undersökningen anger fler än tidigare att de under det senaste året utsatts för fysiskt våld och andelen som oroar sig för att utsättas för brott stiger.
Denna oro centrar sig till att bli överfallen vid ensamvistelse utomhus eller i kollektivtrafiken.
– Salstaområdet och Hälleforsnäs sticker ut där man upplever problem med missbruk och nedskräpning. Här är också andelen som inte tycker att polisen bryr sig som störst, säger Anders Gölevik, lokalpolisområdeschef för Katrineholm vari Flen och Vingåker ingår.
Mängden Flenbor som valt att avstå från att delta i någon aktivitet till följd av en oroskänsla har nästan fördubblats jämfört med mätningen gjord för två år sedan.
Delen som i undersökningen kallas "den konkreta känslan av otrygghet" är också högre än tidigare år.
– VI behöver utveckla och bli bättre på mängdbrottsarbetet och ta hand om målsägande på ett bättre sätt än i dag. Vi har också en utvecklingspotential i vår externa kommunikation, vi måste ge vår bild av hur vi ser på saker och inte bara den bild medierna ger, säger Anders Gölevik.