Finmekaniksföretaget Precima i Flen kan stoltsera med att ha landets största solcellstak av tunnfilm på en kommersiell byggnad. I veckan invigdes det som enligt tillverkaren Midsummer är "Sveriges första moderna industriella solcellstak". Landshövding Beatrice Ask var på plats för att hålla högtidligt tal och klippa det ceremoniella bandet.
– Genom den här investeringen tar ni ett kliv fram och visar att även mindre företag kan göra stor skillnad, och att det inte är omöjligt för någon egentligen att hitta en väg att bidra till framtiden om man bara vill, sa Ask i sitt tal.
Företaget Precima kom till Flen redan på 70-talet och tillverkade då främst sedelräkningsapparater. Sedan dess har både tekniken, från finmekanisk till CNC-styrd, och slutprodukterna ändrats en hel del.
Det nya solcellstaket på 800 paneler täcker en yta på ungefär 1700 kvadratmeter. Det är tillverkat av Järfälla-företaget Midsummer som sedan 2004 är Sveriges enda solcellstillverkare. Taket i Flen är deras största order någonsin.
Förutom att nu kunna stoltsera med landets största tunnfilmstak framhåller Precima att de arbetar med fossilfria transportlösningar, återvinning och en rationell produktionsteknik med målet att bli ett klimatneutralt företag.
– Vi tycker att det är oerhört viktigt för klimatets skull och min uppfattning är att vi inte bara kan hålla på och snacka om att klimat är viktigt utan att också gör något konkret, säger Sture Wikman, VD på Precima.
Vad hoppas du att det här ska ge?
– God sömn på natten! Och givetvis att det blir bra ekonomiskt. Jag tror att kunderna uppskattar det här, säger Wikman.
Han hoppas också att fler företag ska dra sitt strå till stacken vad gäller grönt arbete.
På Midsummer ser man fabriken i Flen som en viktig föregångare och installationen innebär ett stort steg framåt för kommersiella fastigheter, som antingen ofta helt saknar solpaneler eller som har sådana som är tillverkade av kisel utomlands.
Peter Karaszi, företagets kommunikationschef, säger att kiselpaneler inte är särskilt miljlövänliga och dessutom sällan passar industriella tak. Midsummers tunnfilmssolceller gör, enligt företaget, bara en tiondels klimatavtryck i jämförelse.