Det var förra torsdagen när en pojke i tioårsåldern åkte pulka vid Salsta kulle som olyckan skedde. Barnet åkte ut på vägen och hamnade under en bil men skadades bara lindrigt. "Änglavakt", kallade polisen händelsen som hade kunnat sluta mycket värre.
Pojken hade varit på utflykt med sin skolklass, men stannat kvar när dagen avslutades i backen. Knappt en timme senare skedde krocken.
– Först och främst vill vi från kommunens sida beklaga att olyckan inträffade och vi är tacksamma att barnet inte skadades allvarligt, säger Anna Dejerud, avdelningschef för gata och park på Flens kommun, i ett mejl.
Backen ligger i korsningen Salstagatan och vägen mot Stenhammar. Salstagatan är försedd med en gång- och cykelbana mellan backen och bilvägen, där man får köra i 40 kilometer i timmen. Där finns också farthinder i form av väggupp.
På vägen mot Stenhammar får man köra i 70 kilometer i timmen, eftersom det enligt kommunens avgränsning ligger utanför tätbebyggt område. Det är Trafikverket som sköter om och sätter hastigheten där.
Anna Dejerud är medveten om att kullen länge har använts som pulkabacke om vintrarna men säger att det inte innebär att det "nödvändigtvis är en lämplig plats om man inte har full kontroll över hur man åker". Hon säger att det kan vara svårt att ha kontroll över exempelvis en pulka, bob eller madrass och att man riskerar att hamna ute i trafiken.
– Att lägga upp snövallar eller andra fysiska hinder gör att man istället riskerar att skada sig på dessa om man kommer med för hög hastighet och snövallarna kan ytterligare locka till att klättra i eller åka i och då är man ännu närmare trafiken, säger Dejerud.
Hon säger att det inte är aktuellt att sätta upp någon "varning för barn"-skylt vid Salsta kulle då det inte uppfyller kriterierna för det.
– Det normala är att sådan typ av skyltning sker där många barn korsar en väg eller att det finns till exempel ett större bostadsområde på ena sidan vägen och skola/förskola eller lekplats på andra sidan och man därför kan förvänta sig många barn på vägen eller i vägområdet.
Även Björn Rabenius, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, framhåller att det finns säkerhetsrisker förenat med att åka pulka vid Salsta kulle. Han kommer att lyfta saken med Lena Furén som är chef för barn-, utbildnings- och kulturförvaltningen när de ses i sitt gemensamma trafiksäkerhetsarbete.
Genom samarbetet vet han att de "jobbar aktivt och bra med både trafik- och andra säkerhetsfrågor", men tycker att det är olyckligt med det inträffade.
– Vi tycker inte att det är lämpligt att åka pulka där man riskerar att hamna ute på en väg i slutet av färden, säger Rabenius.
Han ser ingen direkt vinst i att sätta upp någon form av varningsskylt vid platsen.
– Vi förordar att man åker på lämpligare platser med bättre förutsättningar att avsluta åket utan att hamna i en farlig situation, säger han.
Nu rekommenderar han både ansvariga på skolor och föräldrar att tänka igenom riskerna, både gällande platsen man väljer för pulkaåkning och det faktum att man ska ha hjälm på huvudet.
– Det kan vara viktigt att prata med barnen om det, säger Rabenius.
Eftersom barn inte har samma trafikmedvetenhet som vuxna är det inte konstigt att de väljer att åka på en farlig plats om andra gör det.
– Det är viktigt att vara medveten om var ens barn åker och rekommenderar platser som man tycker är bra.