Efter många år inom skolans värld, och senast som rektor för Prins Willhelmgymnasiet, tog Mikael Larsson steget över till kommunhuset. 2012. Redan på skolan arbetade han mycket med marknadsföring och nätverkande.
– Därför kändes det relativt naturligt. Sedan var det saker kring myndighetsutövningen som jag var tvungen att lära mig, men det kändes väldigt rätt, minns han.
Vad tar du med dig från dina tio år som näringslivschef?
– Glädjen av alla människor man träffar, dialogen och nätverkandet. Och jag tycker att dialogen har blivit väldigt mycket bättre, både mellan företag och kommun och mellan företagen sinsemellan.
Hur då?
– Man pratar med varandra istället för om varandra. Man tar reda på fakta och som näringslivschef gäller det att vara tillgänglig i den delen så man kan svara på de frågor som finns och hålla igång det.
Just det kommer han att sakna mest: nätverkandet och mötet med företag och människor.
– Man får bli en sån där gubbe som åker runt och morsar på folk fast man inte har något där och göra, säger han skämtsamt.
Tvärtom, vad kommer du inte att sakna?
– Det är en svår fråga. Men den där missunnsamheten man ibland märker av, den kommer jag inte att sakna, säger han och förklarar:
– Man litar inte riktigt på att saker ska bli gjorda ordentligt alla gånger, varken från politiskt håll, från tjänstemannahåll eller näringslivshåll.
Den inställningen har han genom åren märkt av från såväl invånare, näringsliv som politiker.
– Då är det viktigt att man är där och kan tala om sanningen, och den processen är ganska jobbig. Den kommer jag inte att sakna!
Han beskriver en attityd om att "ingenting är bra i Flen och man får inte säga att något är bra".
– Men vi har fantastiska möjligheter, bra skolor i mångt och mycket men vi vågar inte berätta det.
Till exempel gjordes en kraftansträngning för att sätta Flen på kartan ur turismvinkel sommaren 2019. Men Larsson tycker inte att responsen motsvarade engagemanget.
– Men trägen vinner. Det tror jag. Annars skulle jag inte ha stannat kvar.
Han är stolt och glad över hur kommunen har utvecklats under hans decennium. Speciellt minns han det väloljade maskineriet som snabbt kunde låta Fabriken etablera sig i Sparreholm 2014, samt de för framtiden viktiga projekten med Volvos flytt och Gårdsjö strand.
– Det var ett tecken på ett otroligt gott samarbete inom kommunen, att det blev klart med Fabriken på bara ett år. Ett riktigt bra teamwork!
Efter sommaren väntar livet som pensionär, men Mikael Larsson ser fram emot att fortsätta sina förtroendeuppdrag som ordförande för Sörmlands golfförbund och i styrelsen för RF sisu.
– Friheten att kunna åka iväg när man känner för det, det ser jag fram emot. Jag ska passa på att njuta av livet medan jag orkar och kan!
Vem som ska ta över återstår att se, men Mikael Larsson hoppas på en efterträdare som är anpassningsbar, har en stor öppenhet samt lokalkännedom.
– Man måste så klart inte bo här, men det är nog bra om man har en del lokalkännedom.
Faktum är att han själv är den enda i kommunledningsgruppen som faktiskt bor i kommunen.
Nu ligger rekryteringsannonsen ute och planen är att hitta någon som kan gå bredvid Larsson i en månad eller två, innan han försvinner lagom till sommaren.
– Tydligen har jag någon slags kunskap som ska tankas ur, säger han och skrattar.