Covid-19-pandemin har, som för många andra, påverkat Flens motorsällskap. Under 2020 anordnades inga tävlingar. Deras förhoppning är att nu kunna vända trenden.
– Vi väntar med spänning på vad som händer nu. Riksidrottförbundet leder en utredning om VVS. Alltså idrotter inom väg vatten och skog. Det har kommit fram att alla idrotter inte har samma förutsättningar, säger Christian Eriksson, tävlingsledare och vice ordförande i föreningen Flens motorsällskap.
Han fortsätter:
– Man vill titta på lättnader i restriktionerna för idrotter som utförs på vägar, i vattnet eller i skogen. Vi tycker det är konstigt att vi faller in under samma restriktioner som arenasporter.
Besked om eventuella lättnader kommer på torsdag denna vecka. Föreningen sitter nu på nålar, ekonomin håller på att sina.
– Det skulle betyda jättemycket för oss, det ger ett ekonomiskt tillskott som vi baserar hela vår verksamhet på. Nu är det två år som vi inte kunnat hålla någon tävling på. Det börjar tära på kapitalet så att säga, vi har ju hyra och el att tänka på, säger Eriksson.
Platserna har gått åt. Christian Eriksson berättar att under de senaste 36 timmarna har över 100 personer anmält sig till tävlingen som, om allt går vägen, kommer hållas den 24 april.
– Det är rekordmånga. Vi har satt ett maxtak på 200 deltagare. Jag pratade med personerna som har hand om anmälningstjänsten som säger att detta är ett rekord. Det är många som är sugna på att komma ut för att åka.
Nu finns det inget mer att göra för föreningen än att invänta godkännande från Riksidrottförbundet och länsstyrelsen.
– Vi har skickat in tillståndsansökan till länsstyrelsen, men de kan inte ge något besked i förtid. De vill ge det så nära som möjligt för att kunna göra det så rättvist som möjligt utifrån rådande smittläge, säger Eriksson.
Något som däremot är klarlagt vid godkännande är att det inte kommer att bli något publik närvarande.
– Som läget ser ut nu kommer det att bli publikfritt. Under rådande läge går det inte, säger Eriksson.
Hur känns det?
– Det kan man tycka vad man vill om. Det är folk som står i skogen, oftast familjer eller kompisar som umgås annars också, säger Eriksson.
Han lägger till:
– Det är också det som riksidrottsförbundet utreder. I arenaidrott är det fasta platser, man kan alltså hamna bredvid vem som helst. Inom vår sport håller sig åskådarna oftast i klungor som känner varandra.