De finns frivilliga resursgrupper i ungefär hälften av Sveriges kommuner. De kan kallas in vid så kallade extraordinära händelser när kommunens övriga resurser inte räcker till. Nyligen inledde FRG i Flen ett samarbete med Försvarsutbildarna i länet och i går var de på plats på Prins Wilhelmgymnasiet för att sprida sin information.
– Det är bra att veta hur man ska klara sig som person i framtiden och hur man ska agera i en krissituation, säger Kelvin Ramirez efter att ha utfört första hjärt-lungräddning på en dockan.
Det var många elever som stannade till vid de två montrarna och tog information samt skrev upp sig för en grundläggande förstahjälpen-kurs.
– Det är intressant och det är ingen onödig utbildning. Det är något man kan ha nytta av i andra situationer också, säger Fereshteh Jawad som ser fram emot kursen.
Att vara med i Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet handlar mycket om att ta vara på sig själva i naturen samt få en inblick i försvarets verksamhet. Samma sak gäller för Frivilliga Radioorganisationen där man bland annat även lär sig hantera signalera via radio. Ett 50-tal elever hade redan skrivit upp sig på intresselistan efter några timmar.
– Det är som att spela hockey eller ha något annat intresse på kvällar och helger. Det är fysisk aktivitet, gemenskap och äventyr där det är viktigt att samarbeta, säger Niklas Söderberg som är med i Frivilliga Radioorganisationen.
Många idrottsföreningar och andra ideella föreningar i kommunen har de senaste åren tappat medlemmar, för de frivilliga resursgrupperna i Flen är utvecklingen den motsatta.
– Jag tror ungdomarna upplever det här som nyttigt och angeläget och känner att de kan göra skillnad, säger Lisbeth Brevig, ansvarig för FRG i Flen.