Farbror Grön från Flen Japanaktuell – "Jättespännande"

Sedan många år tillbaka är Flenbördige Johannes Wätterbäck Farbror grön med sina odlings- och trädgårdsintresserade följare. Nu är han tillsammans med sambon Therese Lundén aktuella med ett nytt spirande projekt – i Japan.

Sonoko Törngren Sato har initierat samarbetet mellan Farbror Grön och den japanska tidningen Yasai no jikan, som kan översättas till ungefär Dags att odla grönsaker.

Sonoko Törngren Sato har initierat samarbetet mellan Farbror Grön och den japanska tidningen Yasai no jikan, som kan översättas till ungefär Dags att odla grönsaker.

Foto: Privat

Flen2021-05-07 08:24

Genom journalisten och översättaren Sonoko Törngren Sato fick odlarna Johannes Wätterbäck och Therese Lundén förra sommaren en förfrågan om att samarbeta med Yasai no jikan, ett av japans största odlingsmagasin. Resultatet blir tio artiklar, den första publicerades i mars.

– Det kom lite från ingenstans, men nu känns det ganska inarbetat. Vi jobbar tillsammans varje månad och projektet pågår till i april nästa år, säger Johannes "Farbror Grön" Wätterbäck, vars Instagramkonto närmar sig 45 000 följare.

undefined
Sonoko Törngren Sato har initierat samarbetet mellan Farbror Grön och den japanska tidningen Yasai no jikan, som kan översättas till ungefär Dags att odla grönsaker.

Nästa del i serien handlar om semester och om hur i svenskar njuter av livet och ledigheten.

– Det tycker japanerna är väldigt spännande. De tycker att de inte hinner njuta så mycket, att de jobbar för mycket.

Han ser dock flera likheter mellan länderna och tar musiken som exempel.

– Både The spotnicks och The cardigans var jättestora i Japan på 90-talet, säger Wätterbäck som själv spelar i Flensbandet Autonom.

– Jag tror att vi gillar samma slags melodier, helt enkelt.

undefined
"Det är väldigt spännande att få upptäcka ett land på andra sidan jorden genom ett intresse som vi älskar. Vi får en helt annan ingång till Japan och vi lär oss så mycket. Det tar vi med oss till vårt odlande!", säger Johannes Wätterväck.

Genom det projektet blir paret, som själva bor i Västerås, som en representant för Sverige och de har hört via Törngren Sato att svenska ambassaden i Tokyo tycker att det är väldigt roligt.

Framöver kommer de bland annat att skriva om svensk mat och fika.

– I nästa nummer kommer vår smörgåstårta, en minismörgåstårta där det också kommer ett recept på hur man kan göra på ett japanskt vis, anpassat till deras skaldjur.

Själv har han aldrig varit i Japan men hoppas att projektet ska leda dem dit.

– Det vore så kul att träffa andra odlare där och prata om odling, det vore grymt kul!

undefined
Johannes Wätterbäck och Therese Lundéns första bok "Alla fingrar gröna" kom 2015 och skrevs för hans eget nittonåriga jag. "Det blev som en tidsmaskin. Och tänk om jag kan få människor att hoppa över tre års misstag med min bok? Det vore så jävla mycket värt!"

En teknik som Wätterbäck har uppfattat som vanlig i Japan, är att man placerar svart plast på jorden när det börjar bli varmt. Det gör de för att koka och döda ogräsfrön i marken.

– Det tycker jag verkar som ett smart sätt. Jag skulle gärna vilja testa det.

Han säger att japanerna har svårt att förstå att det går att odla i Sverige med den korta odlingssäsongen här.

– Framför allt är de nyfikna på vårt sätt att jobba med naturen och göra eget gödsel och odla mer skonsamt. De använder med handelsgödsel och så.

Dessutom är många där väldigt intresserade av återbruket i att övervintrar plantor och att ta sticklingar och frön från olika växter.

– Det tycker de är coolt! Vi skördar frön från kanske 40 olika växter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!