Sex elever från Prins Willhelmgymnasiet i Flen är med och tävlar i franska i International language competition, även kallad Språkolympiaden. De första tävlingsmomenten är avklarade och snart väntas besked om eleverna har kvalat vidare.
Sohan Abdourahman och Joud Ghazal är två av deltagarna. De delar drömmen om att jobba som läkare i framtiden och är övertygade om att det är en fördel att kunna flera språk.
Joud Ghazal, som lärde sig svenska på ett halvår efter att ha flyttat hit 2017, började plugga franska förra året. Nu går hon andra året på gymnasiet och läser franska steg två och tre parallellt.
– Jag skulle vilja jobba som läkare i Afrika, där är det vanligt att man talar franska, säger hon.
Kompisen och skolkamraten Sohan Abdourahman talar i dag fem språk – somaliska, arabiska, franska, engelska och svenska. Om några år vill hon läsa spanska på universitetet.
– Som läkare är det bra att kunna många språk. Då kan man tolka åt och förstå patienterna, säger hon.
De tycker att franska är ett vackert och hoppas gå långt i den pågående tävlingen.
– Det känns underbart när man pratar franska. Det är lätt att lära sig, det finns många bra appar och vår lärare är väldigt bra, säger Ghazal.
Marie Uppman är lärare i franska och engelska på skolan och ser tävlingen som en bra möjlighet att få använda språket i ett annat sammanhang än i klassrummet.
– Det är någonting helt annorlunda. Det förändrar rutinerna för studierna, säger Abdourahman.
Joud Ghazal beskriver språk som "ett bra verktyg för att nå det man vill", vad det än må vara.
– Det vill jag tipsa alla om. Det är inte så svårt och det kostar bara tid. Och det är bra att satsa på något som man kan använda för att förändra sina förutsättningar med, säger hon.
Både Ghazal och Abdourahman läser det naturvetenskapliga programmet på Prins Wilhelmgymnaset som håller digitalt öppet hus den 21 april.
Redan nu finns en rad presentationsfilmer publicerade på skolans hemsida och på onsdagskvällen kan man delta i möten via Google meet för att få veta mer och ställa frågor om de olika programmen eller till studievägledaren.
Vill man hellre boka ett privat möte med någon från skolan går det också bra att göra via hemsidan.