Bakom projektet som pågått sedan september 2013 står Industriqompetens Mälardalen tillsammans med leverantören Energysave som tagit fram modellen för projektet.
– I Flen har vi varit totalt tolv företag som jobbat med detta i tio månader. Processen inleddes med en utbildningsdag där man tittade på vad energi är och hur man mäter det, säger Tommy Bylund från Industriqompetens.
Bland deltagarna fanns Sofielund, Unilever, Volvo, Momento, Statoil och Flens Bostäder.
I steg två fick företagen själva se över sin verksamhet och vart de kunde göra omedelbara insatser för att förbättra sin energiförbrukning.
– Parallellt med det kom en ledande expert ut till varje företag och satte upp energimätare på åtta starka punkter som mätte tomgångskörningen, var det drar energi när ingen är där, säger Tommy Bylund.
Projektet fortskred sedan med regelbundna träffar var sjätte vecka där alla företagen tillsammans med experten träffades ute i de olika verksamheterna.
– Då kunde man se och lära av varandra och varje möte hade ett tema inom till exempel tryckluft, värme eller ventilation, säger Tommy Bylund.
Han ser en stor fördel jämfört med att en extern konsult genomfört förändringarna.
– Vi har byggt in kompetensen i varje företag, de äger konceptet och blir bättre som beställare och att se framåt i energieffektivisering, säger Tommy Bylund.
Han har jobbat på liknande sätt med andra företag i Mälardalen men insåg att den egna kommunen inte funnits med i ritningarna.
– Jag bor i Malmköping och värnar om min kommun, här har jag bott sedan 80-talet. Jag tog kontakt med näringslivschefen Mikael Larsson som kontaktade Forum Flen som fick äga projektet och bjuda in företag medan jag var projektledare, säger han.
En av deltagarna på Skjortan var Carolina Andersson som är styr- och regleringstekniker på Unilever.
– Projektet har gett en helhetssyn och många energisparidéer som vi har påbörjat installera. Det handlar bland annat om närvarovakter och läckagemätare, säger hon.
Thomas Härell är teknisk chef på samma företag och även han nöjd med projektet.
– Vi har ett mål att sänka vår energiförbrukning med fem procent oavsett produktion och detta hjälper oss mot det. Projektet har också gett ett väldigt bra nätverk och vi kan hjälpa varandra.
Under föreläsningen togs också framtida förbättringsmöjligheter upp i form av ett föredrag av Hans Reich från Produktionslyftet på Chalmers.