Fler köper begagnade klappar till jul

Intresset för begagnade julklappar ökar. Enligt en undersökning från Yougov kan nästan hälften av svenskarna tänka sig att handla sina julklappar på second hand. Miljöaspekten är en bidragande faktor.

Flen2016-11-26 09:13

På Centrumkyrkans second hand i Flen ser de ett ökat tryck butiken desto närmre de kommer julen.

– Nu börjar det gå åt mycket julgrejer överlag. Dekorationer av olika slag och allt annat som har med julen att göra. Men då vi inte slår in julklappar är det svårt att säga om det handlas mer än tidigare, säger Roger Berggren som är butiksföreståndare.

Enligt undersökningen från opinion och marknadsundersökningsföretaget är var tredje svensk mer benägen jämfört med för fem år sedan att köpa en begagnad julklapp.

– Över huvudtaget är det mer populärt än tidigare att handla på second hand. Då är det naturligt att det också blir julklappar, säger Roger Berggren.

De som planerar att handla mest julklappar är de som är mellan 18 och 34 år påstår Yougov.

– Ungdomar kommer hit och handlar för de har ett miljötänk. De handlar begagnat av etiska skäl, sedan finns de andra som gör det av ekonomiska, säger butiksföreståndaren.

Kerstin Rydstedt står och tittar bland butikens porsliner. Just nu letar hon inte efter julklappar men hon skulle kunna tänka sig att handla sina här.

– Ja, varför inte? Jag kan tänka mig att handla något fint porslin eller så, något med 50-tals design kanske. Något annat som det finns gott om är presenter till de små, barnböcker eller spel, säger hon.

Anne Kiemunki arbetar i butiken och hon har redan handlat en begagnad julklapp i år.

– Fler kommer det säkert att bli. Förra året blev det många julklappar som inhandlades här, säger hon.

Undersökningen kommer fram till att den vanligaste anledning till att folk vill köpa på second hand är för att det är bra för miljön.

– Jag gör det för återvinningens skull. Det är mer hållbart att handla sina saker på second hand, säger Anne Kiemunki.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om