Klockan ringde tidigt. Strax efter klockan tre på morgonen hade hon hunnit få i sig såväl en koffeintablett som ett glas vätskeersättning. Efter åtta år som praktiserande muslim har Therese Andersson hittat sin form för ramadan och dess fasta.
– Det är kaffet som är det svåra. Förr började jag trappa ner mitt kaffedrickande en period innan fastan för att sedan kunna hålla upp helt. Men det funkade inget vidare. Med en koffeintablett i kroppen är det inget problem, berättar hon.
Hon är född och uppvuxen i Flen och beskriver sig själv som en sökare som nog alltid har funderat mycket på existentiella frågor som meningen med livet. Men hon kände sig aldrig riktigt hemma i kristendomen.
Genom maken Sami fick hon en större inblick i islam och valde efter en tid att konvertera.
– För mig är religionen ett lugn och en trygghet.
Samtidigt känner hon ett behov att poängtera att hon inte gjorde det för hans eller någon annans skull.
– Det är inte konstigt att man får upp ögonen för något när man träffar en ny person. Innan jag träffade honom hade jag ingen naturlig anledning att intressera mig för islam, säger hon.
När paret väntade sitt första barn såg Therese ett tv-program om vad man ansågs behöva köpa till sin bebis – och vad det kostar.
– Jag kände bara att det var helt orimligt. Det måste inte bli så dyrt!
Det blev starten på en ny sociala medier-närvaro. I dag har hennes Instagramkonto Sparsamma mamman närmare 1900 följare och hon ser gemenskapen där som en ständig källa till inspiration och kunskap. För någon vecka sedan hade hon dock ytterligare fler. För trots att hon brukar dela med sig av vardagsbestyr och annat som inte är kopplat till kontos primära ämne konstaterade hon att flera valde att avfölja henne efter att hon hade nämnt ramadan och sin religion.
– Det är ju inte säkert att det var därför några försvann? Men jag vet ju att många liknande konton blandar ämnen hej vilt och att ingen verkar störas av det, säger Therese.
Hon hanterade det hela genom att lägga ut en serie bilder på sig själv i slöja.
– Andra liknande konton gör alltid massa inlägg om hur de gör sina julfiranden på billigast vis, konstaterar hon.
Förutom de spontana inblickarna i Therese vardag har @Sparsamma_mamman kommit att lyfta ämnen om plånbokssmarta val och miljömedvetenhet.
– Med tiden har jag börjat tänka på att det inte bara är dyrt att köpa nytt, utan också dåligt för miljön!
– Nu har jag insett att det inte bara går att kombinera, utan att det hänger ihop. Om man gör det som är bra för plånboken så gör man ofta också något bra för miljön.
När fastemånaden är slut tar högtiden eid al-fitr vid och Therese ser fram emot en festlig helg med familj och vänner.
– Vi brukar åka till min mans släkt i Örebro och äta tillsammans.
Hon beskriver en helg som brukar kretsa kring gemenskap, mat och barnen - som dessutom får presenter.
– Vi brukar ta en dag och göra en utflykt med fokus på barnen. Förra året var vi till Kolmården, vi får se vad vi hittar på i år.
I år pågår fastan till den 2 maj. Therese upplever att beslutet att avstå mat och dryck under dagarna gör henne mer ödmjuk.
– De flesta av oss kan faktiskt äta när som helst. Vi äter för att umgås, för att vi har tråkigt ... att vi ens har möjlighet att göra det, det slår mig varje dag under fastan. Tänk hur mycket tid och energi man lägger på att planera, handla och laga mat. Och tänk hur många som inte kan äta sig mätta.