Partiet menar att föreningslivet påverkas negativt om barn och unga med vårdnadshavare utan kanske bil och körkort eller möjlighet att skjutsa sina barn tvingas lita på busstransport.
– Alla aktiviteter finns inte i alla orterna och detta ger en möjlighet att röra sig mellan dem. Vi har inte tagit diskussionen till de andra partierna men vi har en stor förhoppning om att den får ett bra genomslag, säger Jonathan Bejefalk, ordförande i Folkpartiet Flen.
I motionen som behandlas på nästa kommunfullmäktige anger partiet en rad fördelar som inte bara rör föreningslivet, däribland följande.
Bättre förutsättningar för integration, att Flen blir en attraktivare kommun att bosätta sig i, minskat revirtänkande orterna emellan, möjligheter för barnen att välja den skola de vill samt en meningsfullare fritid med tillgång till aktiviteter runt om i hela kommunen.
– Vi vill att det avgiftsfria busskortet ska gälla från och med klass fyra till och med sista året på gymnasiet, säger Jonathan Bejefalk.
Folkpartiet menar att förslaget har existensberättigande i enlighet med kommunens strategiska plan som anger att kultur och fritidsverksamheter är viktiga för kommuninvånarna och en bra dörröppnare för att nya invånare ska kunna etablera sig och trivas i Flen.
I samma plan står också att kommunen ska jobba för visioner om landsbygden och ta med alla orter och invånare i arbetet oavsett hemort.
– I dag tillhör man en ort och inte hela kommunen, vi vill riva ortspärrarna, säger Jonathan Bejefalk.