– Folktandvården har ansvar för vården av asylsökanden, just nu filar vi på ett avtal med Flens Tandklinik för att hjälpa till att avlasta. I dag måste alla gå till Folktandvården i Flen och det blir ett hårt tryck och negativa följdeffekter, säger Christer Stenvinkel, utvecklingschef på Folktandvården.
Om förslaget blir verklighet skulle det innebära att Flens Tandklinik tar emot vuxna asylsökande två dagar i veckan. På den nyöppnade kliniken ser ägarparet Ann Kvarnlöf och Ahmad Salamati fram emot att få hjälpa till.
– Det handlar om akut tandvård och ofta är det smärta de har problem med. De kan komma från länder där tandvården inte är bra och vi ska hjälpa till om vi kan, säger tandläkaren Ahmad Salamati som innan flytten till Flen i oktober arbetade på just Folktandvården i Östersund.
Arbetet är inte ideellt, Flenskliniken fakturerar Folktandvården enligt deras taxa. Folktandvården skickar sedan räkningen vidare till Landstinget som i sin tur täcker sina utgifter med pengar från Migrationsverket.
För den lilla kliniken kan avtalet betyda en tryggare ekonomi.
– Det går ganska bra hittills, vi har tagit över en del gamla patienter och det kommer några nya hela tiden. Vi öppnade inte här för att blir rika, vi låter varje patient ta den tid det tar men om detta blir av klarar vi oss bra på det, säger tandsköterskan Ann Kvarnlöf.
Paret bodde senast i Jämtland men valde att flytta till Flen när de fann att kliniken på Drottninggatan – som en gång i tiden startades av Bertil Svedevall – var till salu.
– Det är en liten chansning men det var ett bra pris och vi ville testa. Det är så många tacksamma patienter och det är det bästa med jobbet som kan vara tungt ibland, här träffar vi folk som gått hit sedan de var små, säger Ahmad Salamati.
När högtiderna har kommit och gått hoppas båda parter att avtalet är klart och de första asylsökande kan få ta del av vården.
– Det är mycket som ska stämma överens men det är formalia som återstår och ambitionen är att vara i gång rent praktiskt till 15 januari, säger Christer Stenvinkel.
Enligt honom är det unikt för Folktandvården att ta hjälp av privatmarknaden.
– Vi har aldrig varit i den här extrema situationen tidigare, men om vi ska hjälpa utsatta människor får vi hjälpas åt. Det här är ett sätt att kunna hitta vägar där vi kan hjälpa dem snabbare, säger Christer Stenvinkel.