Folkutbildning på flera asylboenden

Folkuniversitetet utbildar Sörmlands asylsökande i svenska. – Det finns ett extremt stort intresse och vi har ett bra samarbete mellan studieförbunden, säger Anna Wahlbäck Jensen.

transport (1).jpg

transport (1).jpg

Foto:

Flen2015-11-21 06:00

Folkuniversitet och andra utbildningsförbund har under hösten inlett en satsning på att utbilda asylsökande i svenska.

Satsningen möjliggörs efter att Riksdagen avsatt pengar med det specifika ändamålet att folkbilda de som söker asyl eller de som redan fått uppehållstillstånd men som bor kvar på att ett anläggningsboende likt Solgården.

Folkuniversitet genomför utbildningen på Solgården två dagar i veckan med två pass på vardera 90 minuter.

– De första kurserna hölls på Mälarblick i Strängnäs i september och vi har också grupper i Nyköping, på Solbacka i Gnesta och i våra egna lokaler i Södertälje för att nå ut till dem som har ett eget boende, säger Anna Wahlbäck Jensen, Folkuniversitetets verksamhetsledare för folkbildning i Södertälje och Sörmland.

Folkbildningen får ersättning per deltagare och enligt riktlinjerna ska insatsen vara minst nio studietimmar.

– Men vi har bestämt att ge dem 20 timmar så att de har en chans att lära sig något, säger Anna Wahlbäck Jensen.

På solgården består varje grupp av ungefär 30 deltagare.

– 20 är optimalt men vi har märkt på andra boenden att alla kanske inte går klart då det är stor omflyttning, säger Anna Wahlbäck Jensen.

För att få gå på kursen behöver den asylsökande ha ett giltigt LMA-kort. Kortet intygar att man är registrerad hos Migrationsverket och har rätt att vara i landet under väntetiden på sitt asylärende.

Deltagarna kan också välja att ta del av andra studieförbunds kursutbud.

– Vi når ut till flera om vi kan samarbeta och det finns ingen konkurrenskänsla mellan studieförbunden, säger Anna Wahlbäck Jensen.

30 miljoner är avsatta för höstens utbildningar och i förra veckan kom besked om ytterligare 75 miljoner kronor. I dagsläget finns inget slutgiltigt beslut om fortsättning nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om