Flens kommun får böta en kvarts miljon kronor

Flens kommun dröjde i drygt 13 månader med att ge en person som beviljats särskilt boende en plats att bo. Nu bötfälls kommunen av förvaltningsrätten och ska betala 245 100 kronor. "Det känns jättetråkigt, de här pengarna behövs ju på andra ställen", säger Iris Pettersson på Socialförvaltningen i Flens kommun.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som fattat beslut om att Flens kommun tvingas böta 245 100 kronor.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som fattat beslut om att Flens kommun tvingas böta 245 100 kronor.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Flen2024-05-31 12:28

Nyheten i korthet

  • Flens kommun har fått betala en bot på 245 100 kronor efter att ha dröjt över ett år med att tilldela en plats till en person som beviljats särskilt boende.
  • Inspektionen för vård och omsorg (IVO) krävde boten då det tog kommunen för lång tid att tilldela boendet, vilket enligt lag ska ske inom tre månader.
  • Iris Pettersson, förvaltningschef på Socialförvaltningen i Flen, medger att det finns för få särskilda boendeplatser i kommunen, men att det byggs nya.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som yrkar att förvaltningsrätten ska ge Flens kommun en bot på nästan en kvarts miljon.

Detta efter att det, enligt IVO, tagit för lång tid för kommunen att ge en plats åt en person som blivit beviljad särskilt boende. Det ska ta max tre månader att få sitt särskilda boende, i det här fallet tog det dryga tretton.

Iris Pettersson är förvaltningschef på Socialförvaltningen i Flen.

– Det är ju jättetråkigt. De här pengarna behövs ju på andra ställen. Men det är ju lag och regler och såhär det ser ut. Och allra tråkigast är det för individen som fått ett myndighetsbeslut som vi inte kan verkställa.

Personen, som enligt inspektionens bedömning har en hög ålder, yrsel och en stor fallrisk, ansökte om särskilt boende 24 januari 2022 och beviljades plats den 31 mars samma år. Men sen dröjde det ända tills 8 maj 2023 innan beslutet verkställdes och personen i fråga fick sin plats.

Hur stort problem är det här i Flen just nu?

– Det har varit ett större problem. Just nu har vi inte alls den kön, men det är ju också nu när placeringar verkställs som vi får boten för dom som har väntat längre. Det här är inte den första och jag tror tyvärr inte den sista vi får heller, säger hon.

Pettersson berättar att det finns för få särskilda boende-platser i Flen och att kommunen fick en liknande bot, på runt 300 000 kronor, för några månader sedan.

– Men det håller på att byggas nya så det känns bra.

Förutom att det byggs, kan ni göra något åt det här?

– Vi försöker ju kompensera på många olika sätt. Att man får bo på korttidsboende under tiden är ju heller inte bra, men det är den lösningen man får göra.

Hur ser det ut med kön idag?

– Den är betydligt mindre nu. För ett år sedan var det 30-40 personer i den och då kändes det ganska hopplöst. Nu hörde jag att det var fem stycken. Men det är klart att det fortfarande egentligen är för mycket att folk ens ska få vänta överhuvudtaget. Har man ett så stort behov så ska man ju i den bästa av världar få plats direkt. De här tre månaderna kan vara långa för många.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!