Olyckan inträffade för snart ett år sedan när mannen var ute och körde med en fyrhjuling.
Till fordonet var ett släp kopplat. Där satt flera barn.
De hade handtag att hålla sig i, men inga säkerhetsbälten eller hjälmar. Släpet var inte besiktigat eller godkänt för persontransport.
På låg växel körde mannen barnen runt, runt på ett fält. Nöjet pågick kanske en halvtimma. Ställd inför Nyköpings tingsrätt, berättade mannen att han noga förmanat barnen att sitta ner under färden.
Ett av dem, en 6-årig flicka, hade dock svårt att sitta still, enligt polisutredningen. Flera gånger reste hon sig upp under färden. Bakom sig hörde föraren de andra barnen säga till flickan att sätta sig ner. Vid dessa tillfällen ska han ha saktat ner farten.
När åkturen närmade sig slutet, lämnade ekipaget fältet för att köra upp på en väg. Det var då olyckan inträffade.
Innan han svängde upp på vägen saktade föraren in. När han bytte växel knyckte fyrhjulingen och därmed även släpet till.
6-åringen, som möjligen trodde att åkturen var över, hade antagligen ställt sig upp längst bak på släpet. Föraren hade ingen uppmärksamhet på henne.
Rycket fick barnet att falla av släpet och slå huvudet i backen. Hon fick en fraktur på skallbenet samt en blödning i hjärnan.
Olyckan var så allvarligt att den under ett akut skede på sjukhus bedömdes vara livshotande. Barnet fick genomgå neurokirurgi och vårdades, delvis också på grund av annan problematik, i en ungefär en månad. Det är oklart om hon fått några bestående men.
Åklagarkammaren i Nyköping åtalade mannen dels för vållande till kroppsskada, dels för vårdslöshet i trafik. Han förnekade båda gärningarna.
Försvarets inställning under rättegången var att föraren varken agerat riskabelt, brustit i försiktighet eller varit oaktsam när han körde runt med barnen.
Tingsrätten gör en rakt motsatt bedömning. Domstolen tycker att föraren brast i tillsynen av 6-åringen och att han inte gjorde tillräckligt för att förhindra att olyckan skedde.
Mannen fälls därmed på båda åtalspunkterna och döms till 6 000 kronor i dagsböter. Däremot undslipper han det kränkningsskadestånd på 40 000 kronor som målsägandesidan krävt.
Utifrån tidigare rättsfall, bedömer domstolen att sådant skadestånd inte kan komma ifråga eftersom föraren inte hade något uppsåt att begå handlingen som skadade barnet.