Efter en bister fredagsmorgon med kall temperatur sprack solen igenom molnen lagom till invigningen av Flens nya biogasmack. Kommunalråd Ann-Charlotte Munter (S) och kommunens miljöstrateg Josefin Smeds höll tal innan det var dags för bandklippning.
– Klimatfrågan är något vi tar på allvar här i Flen och ett område vi väljer att satsa på är just transporter, sa Munter i sitt tal.
Invigningen var tänkt att ske i december i fjol men de sista leveranserna har dragit ut på tiden. Men nu är tankstationen i bruk.
Arbetet inleddes redan 2018 då kommunen sökte och fick bidraget Klimatklivet från Naturvårdsverket. Därefter gick kommunen tillsammans med Sörmland vatten vidare med projektet.
Genom projektet Fossilfritt 2030 arbetar Flens kommun och ett femtiotal offentliga aktörer för transportsektorns omställning i sex län i östra Mellansverige och Stockholmsregionen.
– Nu ställer vi om vår fordonsflotta. Vi kommer att se över vilka fordon vi kan byta till biogasbilar, vilket räddningstjänsten redan är igång med, säger Josefin Smeds och fortsätter:
– Vi hoppas att privatpersoner och företag ska haka på det här och satsa på biogas som är ett väldigt miljövänligt bränsle och billigt jämfört med bensin och diesel.
En av de första att tanka gas från den nya stationen i sin bil var Fredrik Karlsson på Flens glas. Det var just kommunens etablerande av en biogasstation som fick honom att ta steget att köpa en företagsbil som går på just gas, med bensin som reserv.
I praktiken tycker han att det är som att köra vilken bil som helst – men säger att det känns bättre i samvetet.
– Jag snubblade över den här bilen och när jag insåg att den här stationen skulle öppna inom kort bestämde jag mig för att slå till, säger han.
Att tanka biogas är ungefär som att tanka i andra drivmedel, men istället för en vätska är det en gas som fyller upp tanken på fordonet. Gasen utvinns av bland annat matavfall och gödsel.
– Det rötas så det blir gas. Så man tar tillvara på avfall som ändå finns, säger Josefin Smeds.
Vidare förklarar hon att det finns en anläggning som producerar biogas på Vikatippen i Katrineholm, men den räcker inte till för att förse stationen i Flen än.
– Om efterfrågan ökar kan produktionen öka, det finns många lantbruk som har gödsel som man skulle kunna använda. Det finns nästan obegränsad tillgång av saker att göra biogas av!