Fritt val kontra effektiv vård

Bengt Eriksson (KD) vill förbättra äldreomsorgen genom valfrihet och värdighetsgaranti. Socialnämndens ordförande Stefan Zunko (S) menar att det är tomma, och eventuellt dyra fraser, men S ska ändå föreslå ökat inflytande över redan beslutade insatser.

Flen2010-07-22 00:00

Äldrefrågan är aktuell i Flens kommun som står inför en äldreboom inom de närmaste åren. Kristdemokraten Bengt Eriksson tycker att kvaliteten i äldreomsorgen ska höjas genom ökat inflytande för brukarna. De borgerliga partierna fick i våras avslag på sin motion om att införa valfrihet (LOV) inom äldre- och handikappomsorgen i Flens kommun.

- De äldre vet själva vad som är bäst för dem. Det ska inte styras av en handläggares bedömning, säger Bengt Eriksson.

Han anser också att områdescheferna ska ha mer att säga till om, till exempel när det gäller vilken mat som serveras på äldreboendena. Han förespråkar även en värdighetsgaranti.

- Flens äldre skulle då garanteras luft i håret och varm mat, säger Bengt Eriksson.

Stefan Zunko (S) menar att det redan har inletts ett kvalitetsförbättrande arbete genom byggandet av det nya äldreboendet, vilket möjliggör en ombyggnad av Heden i Malmköping.

Även om Stefan Zunko värdesätter varm mat och har tänkt på hur äldre ska få komma ut mer ställer han sig frågande till vad begreppen fritt val och värdighetsgaranti egentligen betyder.

- Hur ska vi kunna garantera värdighet? Det är bättre att lägga mer resurser på personalen så att de ger en så bra vård som möjligt. Och det låter som att bara vi har fritt val så är allt löst, men vi måste fortfarande ha medel till verksamheten. Jag har pratat med flera personer inom kommuner som genomfört valfrihet och funderar på att ändra tillbaka eftersom det blivit så mycket dyrare, säger Stefan Zunko.

Majoriteten (S, A2) vill istället avvakta hur systemet fungerar i andra kommuner, till exempel Katrineholm. Som ett steg till mer inflytande ska Socialdemokraterna i stället lägga fram ett förslag i höst om förenklad biståndsprövning. Det innebär att äldre själva ska vara med och bestämma vad hemtjänstens insatser ska användas till.

- Det ger brukarna lite mer inflytande än vad de har i dag, säger Stefan Zunko.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om